Infertilitatea este subtratata si subdiagnosticata in Romania

Prof. univ. dr. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana Asistata, spune ca infertilitatea este subtratata si subdiagnosticata in Romania.

„Infertilitatea este subtratata si subdiagnosticata in Romania. Nu exista un interes major, stimulat de nimeni, pentru a sustine diagnosticul rapid si rezolvarea rapida. In plus, din pacate, perceptia multor colegi, pe care am incercat sa o schimbam in acesti ultimi doi ani, este ca „nu intotdeauna avem nevoie de ART (tehnica de reproducere asistata) si ca femeia mai poate astepta, mai poate sa ia cate o bulinuta, o vitamina, o branca ursului sau altceva”. Deci, sunt perceptii pe care trebuie sa le schimbam si trebuie sa intelegem cu totii ca fiecare an care trece in infertilitatea femeii este dramatic si ca lucrurile nu se rezolva. Dimpotriva, se agraveaza, pe masura ce trece varsta. Practic, stim cu totii ca noi suferim o iarna demografica puternica, cu nasteri putine, cu o populatie care imbatraneste rapid”, a declarat Radu Vladareanu, citat de Agerpres. |

El a mentionat ca la nivel national exista 20 de clinici specializate (opt in Bucuresti), in marea lor majoritate private, dar ca nu exista date exacte despre numarul real de cicluri de fertilizare in vitro care se realizeaza in tara noastra.

Vineri, a avut loc  conferinta „Politici publice privind infertilitatea: raspunsul Romaniei”, gazduita de Senatul Romaniei.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.