Infectia cu HIV – tot ce trebuie sa stii despre diagnosticarea acesteia

poza depistare hivInfectia cu HIV este o problema de sanatate ce ridica mari semne de intrebare mai ales in momentul in care persoanele infectate planuiesc sa conceapa un copil. In acest context, diagnosticarea corecta a infectiei cu HIV si consilierea de specialitate sunt esentiale, mai ales daca vorbim despre persoane infectate cu virusul, dar care nu stiu de existenta lui.

Primul pas: testul pentru depistarea infectiei cu HIV

Testarea HIV este deosebit de importanta, deoarece aproape o treime dintre persoanele infectate cu HIV se afla deja in stadii avansate ale bolii, atunci cand aceasta este diagnosticata. In schimb, odata cu diagnosticarea bolii scade si riscul de transmitere a infectiei catre alte persoane, deoarece bolnavul este informat in legatura cu  modalitatile de transmitere a virusului HIV si ce conduita preventiva trebuie sa adopte.

In cazul femeilor seropozitive, diagnosticarea bolii este prima masura de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV catre fat.

Diagnosticarea infectiei cu HIV se face prin:

  • Test de depistare  (screening)
  • Test de confirmare (Western Blot)
  • Teste de evidentiere a virusului sau a materialului genetic viral – incarcatura virala

Testele de depistare (screening)

Sunt investigatii medicale menite sa depisteze prezenta anticorpilor formati de organism impotriva virusului HIV. Aceste teste nu depisteaza virusul in mod direct, insa depisteaza anticorpii produsi impotriva celor doua tipuri de virus HIV existente: HIV1 si HIV2.

Testele de screening pot da si rezultate fals pozitive, in situatii precum: existenta unei viroze, a unei boli immune, existenta unei sarcini sau vaccinarea recenta a respectivei persoane. Pentru verificarea acuratetii testelor de screening sunt realizate si testele de confirmare a infectiei: test western blot si test de depistare a incarcaturii virale.

Cand este vizibila infectia cu HIV la analize?

Este important de stiut ca anticorpii HIV apar la cateva saptamani de la momentul infectiei, motiv pentru care este recomandat ca testul sa se realizeze dupa 3 luni de la presupusa infectie.

In ceea ce priveste nou-nascutii, toti vor prezenta teste HIV pozitive, deoarece in timpul sarcinii acestia primesc anticorpi de la mama. Pentru rezultate corecte este necesara realizarea unor teste amanuntite, repetate periodic timp de 18 luni.

Interpretarea rezultatelor testului HIV

HIV pozitiv – persoana este infectata, insa nu este neaparat bolnava de SIDA.

HIV negativ – persoana nu este infectata, insa este oricand expusa infectiei, atat timp cat nu adopta o conduita preventiva. De asemenea, este posibil ca virusul sa existe in organism, insa nu poate fi identificat, deoarece nu au trecut cele 3 luni de la contractarea infectiei.

Odata ce pacientul a fost diagnosticat cu infectie HIV, acesta trebuie sa inceapa tratamentul medicamentos si sa urmeze indeaproape recomandarile medicului specialist.

 

Articol realizat pe baza informatiilor furnizate de dr. Ana Maria Tudor si psih. Catrinel-Ioana Cercel. 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

5 de intrebari si raspunsuri

  • sinan spune:

    Buna ziua numelr meu este Demir mar interesa si pe mine un. Răsp am avut o relație cu o fta timp de 2 ani neam despărțit și acum sa aud k ia are virusu hiv si cică mi la dat și mie eu ieri meam facut un test hiv si mea ieșit doua limiute una rosie una mai ștearsă azi dimineata iam facut și lu noua mea iubita ei nu ia ieșit nimic

  • Gigi spune:

    Bună ziua. Ajutor va rog, joi am întreținut relații sexuale cu o prostituata și sa rupt prezervativul,vineri am început sa am gatul uscat sâmbătă mi sa albit limba,azi am avut diaree și ma simt slăbit, e posibil sa și luat hiv?,cert e ca am sunt și foarte stresat de atunci,e posibil sa fie se de la stres?multumesc

    • claudiu spune:

      Poate fi si de aceea ca te tot gandesti….se poate ca femeia aia sa nu fie bolnava nu ai de unde sti

    • Florin spune:

      Salut si eu am patit exact la fel de la a doua zi deja au aparut simptome umflarea ganglionilor crampe abdominale furnicaturii an tot corpul diaree sunt foarte slabit ca si cand nu mai am putere an maini si picioare tuse seaca dureri de cap insomnie nu am avut anca febra nu stiu ce sa mai fac sunt disperat mie frica sa ami fac testu plus ca am citit undeva ca trebuie sa astepti 3 luni ca sa se vada virusul an sange daca citeste cineva aceste randurii va rog spunetimi ce ar trebui sa fac va multumesc.

      • George spune:

        Poti sa faci un test hiv generatia 4 dupa 3 saptamani.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.