Indreptarea corecta a dintilor prin aparatele ortodontice

Indreptarea corecta a dintilor prin aparatele ortodonticeTratamentul ortodontic imbunatateste estetica faciala: zambet, profil si sustinerea tesuturilor moi. Toate tratamentele ce aduc beneficii estetice pacientului sunt in general costisitoare, fiind justificat pretul unui aparat dentar. In Romania este considerat un moft pentru familiile cu venit mediu, in alte tari precum Franta este decontat de catre asigurarea obligatorie de sanatate.

 

In ce consta aplicarea aparatelor ortodontice? Pana la ce varsta se recomanda?

Decizia de aplicare a unui aparat ortodontic se ia de catre medicul specialist de ortodontie si ortopedie dento-faciala. Se parcurg urmatoarele etape in vederea stabilirii unui diagnostic si plan de tratament : prima sedinta consta in  examinarea clinica a pacientului, amprentarea cavitatii orale, realizarea fotografiilor intra si extraorale, indicarea tipurilor de  radiografii necesare (ortopantomografie, teleradiografie de profil, teleradiografie de fata, radiografia pumnului, radiografii ocluzale), test de colorare a placii bacteriene si instructaj de igienizare.

Medicul specialist coroborand toate aceste date va alege tipul de aparat ortodontic sau ortopedic precum si tratamentele stomatologice necesare inaintea aplicarii unui aparat (igienizare, extractii dentare, tratamente odontale, tratamente de canal). Urmatoarea sedinta consta in aplicarea aparatului ortodontic fix sau mobilizabil. Aparatele dentare se recomanda la copii, adolescenti si adulti. Limita de varsta pentru aplicarea unui aparat dentar fix nu exista deoarece deplasarile dentare se pot face la orice varsta.

 

De ce parintii ar trebui sa-si duca propriul copil la un control ortodontic pentru a identifica daca este nevoie sau nu de un aparat ortodontic? La ce riscuri este supusa o persoana care nu isi indreapta la timp dintii?

Parintii trebuie sa fie responsabili de dezvoltarea generala a copilului, cat si de cea de la nivelul cavitatii orale. Copilul trebuie supravegheat de la eruptia dintilor de lapte pana la sfarsitul eruptiei dintilor permanenti. Pierderea timpurie a dintilor de lapte determina inghesuri in dentatia permanenta. Exista un interval in care dintele trebuie sa erupa, un spatiu pe care el trebuie sa il ocupe pentru a nu avea probleme de inghesuire mai tarziu. Totodata ne confruntam destul de des cu pacienti respiratori orali, vegetatiile adenoidiene(polipii) impiedicand dezvoltarea osoasa si musculara, oxigenarea corespunzatoare a creierului. Inainte de aplicarea unui aparat ortodontic polipii trebuiesc indepartati, exercitiile pentru reeducarea respiratiei nazale fiind necesare.

Nu trebuie sa pierdem din vedere si dezvoltarea osoasa de la nivelul oaselor maxilare, deoarece odata incheiata cresterea osoasa nu mai putem actiona la acest nivel. Orice dinte rotat, suprapus, atipic,inghesuit, erupt in afara sau in interiorul arcadei dentare, cat si  lipsa lui de pe arada dentara pentru varsta respectiva, decalajul osos intre maxilar si mandibula, muscatura inversa, respiratia orala, deglutitia infantila si obiceiurile vicioase (supt deget, biberón, creion, ros unghii) ar trebui sa atraga atentia parintilor si sa se adreseze medicului ortodont pentru un consult de specialitate. Riscurile neindreptarii danturii sunt  fizionomice (estetice) si  functionale. Trecand rapid peste cele estetice, cele functionale pot produce probleme pe timp indelungat. Inghesurile dentare determina igienizarea dificila a dintilor, urmarile fiind caria dentara, boala parodontala, ineficienta masticatorie, disfunctii ale articulartiei temporo-mandibulare toate acestea ducand la pierderea dintilor daca nu sunt atent supravegheate.

 

Ce beneficii aduce indreptarea corecta a dintilor?

Indreptarea corecta a dintilor aduce beneficii psihologice, sociale , fizionomice si functionale. Un om cu un zambet frumos este mai usor acceptat si integrat in societate. Printre beneficiile functionale enumeram: masticatie eficienta, igienizare usoara , riscul diminuat de carie si boala parodontala.

 

Managementul aparatelor ortodontice

Fiecare tip de aparat ortodontic necesita o anumita ingrijire. Aparatele mobilizabile se regleaza in functie de indicatiile medicului curant, de obicei se vine o data pe luna la control pentru activare, insa aceasta nu este o regula.  Aparatele fixe cu bracketi  de asemenea necesita control la 4-6 saptamani, schimbandu-se de fiecare data anumite dispozitive(arcuri, resorturi, elastice, cateneta) necesare pentru alinierea si deplasarea dentara ulterioara.

 

Igiena dentara in cazul in care avem aparat ortodontic

Igiena dentara este conditie primordiala in aplicarea unui aparat dentar. Se efectueaza un test de colorare a placii bacteriene si un instructaj de periaj in prima sedinta de consult. Daca pacientul este  cooperant si la cea de-a doua sedinta constatam imbunatatirea semnificativa a igienei putem aplica un aparat dentar.  Aparatul ortodontic fix cu bracketi contine elemente retentive pentru alimente, ceea ce face ca igienizarea lui cat si a dintilor sa fie mai dificila. Accesorile de igienizare pentru curatirea acasa sunt: periutele interdentare, periuta cu peri taiati in V, dusul bucal, periuta electrica cu rezerva speciala pt bracketi, pasta de dinti si apa de gura.

 

Este recomandat efectuarea unui air flow, detartraj si periaj o data la 3 luni in cabinetul stomatologic. Igienizarea aparatelor mobilizabile se face scotand aparatul din gura si curatandu-l cu periuta si pasta de dinti, iar o data pe saptamana se pot folosi tabletele speciale pentru indepartarea tartrului. Igienizarea dintilor se face in mod obisnuit dupa fiecare masa, fara aparatul mobilizabil in gura.

 

In ce conditii se recomanda scoaterea aparatului?

Aparatele dentare fixe se lipesc de dinti si nu se pot scoate, cele mobilizabile necesita a se purta 24 din 24 de ore deoarece odata scoase din gura dintii revin la pozitia initiala, iar aparatele care se poarta doar un anumit interval, de obicei, se recomanda a fi utilizate pe timp de noapte. Aparartele mobilizabile nu prezinta risc de inghitire deoarece se agrega de dinti prin elemente retentive si sunt voluminoase.

 

Autor: Moscaliuc Otilia, medic stomatolog rezident ortodontie si ortopedie dento-faciala

Centru de pregatire: Spitalul Sf. Spiridon – Ambulatoriu de Stomatologie Pediatrica Iasi

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Florin spune:

    Articol foarte bun pe intelesul tuturor
    Astept si alte articole din domeniul stomatologiei

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.