Incidenta cancerului de san va creste la 10.000 de cazuri noi anual


Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, organizeaza intre 1-3 noiembrie 2018 cea de-a VI a editie a Conferintei Nationale cu participare internationala dedicata cancerului mamar, intitulata “Metamorfoza tratamentului cancerului mamar”.


Scopul evenimentului este acela de a transmite o imagine corecta asupra modului in care s-a dezvoltat diagnosticul si tratamentul cancerului mamar in Romania si in lume.

“Incidenta cancerului mamar este in crestere in Romania si se estimeaza ca in anii urmatori va ajunge la acelasi nivel ca in tarile din Europa Occidentala si numarul de cazuri noi pe an va depasi 10.000. Din pacate, in Romania, rata mortalitatii creste in acelasi ritm alarmant”, a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie.
Specialistul a mai spus si ca in prezent chirurgia cancerului mamar este mult mai nuantata, iar renuntarea la mastectomie e un lucru care s-a intamplat peste tot in lume, chiar daca in ritmuri diferite.

“In Romania insa, din cauza contextului socio-economic, diagnosticului de multe ori tardiv, mentalitatii pacientilor, medicilor si populatiei in general, mastectomia este inca privita ca singura solutie sigura de vindecare a bolii si, din pacate, multe paciente nu beneficiaza de reconstructie mamara, chiar daca exista un program national in aceasta directie. Astfel, desi in tara noastra sunt mai multe cazuri de reconstructie mamara imediata decat in anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstructie post mastectomie efectuate la nivel mondial; daca in lume 60 – 80 % dintre pacientele care au mastectomie beneficiaza de reconstructie, in tara noastra procentul este in jur de 5%”, a mai spus, prof. dr. Alexandru Blidaru, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie cu prilejul conferintei de presa de la deschiderea celei de-a VI- a editii a Conferintei Nationale cu participare internationala dedicata cancerului mamar.

Chirurgia cancerului mamar s-a modificat in ultimii ani

“Afirm acest lucru in primul rand pentru ca asteptarile pacientelor au crescut, ele nu mai vor doar sa se vindece, vor sa isi pastreze sanii atunci cand este posibil, vor ca acestia sa aiba o forma naturala si vor sa isi pastreze calitatea vietii. De aceea, in prezent, combinam tehnici chirurgicale oncologice si plastice pentru a obtine rezultate estetice mai bune, se numeste Chirurgie Oncoplastica”, a declarat dr. Benjamin Sarfati, Chirurgie Plastica si Reconstructiva, Centrul European Gustave Roussy, Paris, Franta.

Este important sa ai incredere in medicul care te trateaza

Silvia este o femeie care are grija de sanatatea sa, fiind extrem de constiincioasa. Si-a facut controale regulate la un an, intrucat avea antecedente in familie, mama ei murind de cancer la san. Cu toate acestea, tumora a aparut la distanta de 6 luni de la controlul precedent, cand totul era in regula.

“Culmea este ca am facut testul pentru a vedea daca era o forma genetica sau nu, avand in vedere ca mama murise de aceasta afectiune. Nu aveam insa gena. A fost un cancer care a aparut pur si simplu, in 6 luni tumora crescuse la 4 cm. Sunt cateva lucruri care mi s-au parut importante in aceasta experienta. Sa te inconjori de oameni care sa nu te perceapa ca pe un bolnav si sa vorbeasca continuu numai despre asta. Si foarte important, sa ai incredere in medicul tau si in echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu sa faci fata acestei provocari”, a povestit Silvia despre experienta prin care a trecut la inceputul acestui an.

“Tratamentul cancerulului mamar a devenit din ce in ce mai specializat, fiind in stransa legatura cu schimbarile permanente din ghidurile terapeutice internationale. Informatiile pe care le furnizeaza medicul anatomopatolog sunt de o importanta capitala in decizia terapeutica. Anatomopatologul este parte esentiala a echipei multidisciplinare care trateaza pacienta, diagnosticul si stadializarea tumorii fiind doar o prima etapa a rolului acestuia in echipa”, crede prof. dr. Isabel Alvarado – Cabrero, Profesor Anatomie Patologica, Sef Departament Patologie, Spitalul de Oncologie Mexico City, Mexic.

Anca Rusen

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.