Inamicii mai putin cunoscuti ai sanatatii orale

Nu numai dulciurile sunt vinovate de aparitia problemelor dentare. O multime de alte alimente sau bauturi pe care le consumam zilnic pot fi daunatoare danturii, iar majoritatea oamenilor nu sunt nici macar constienti de acest lucru. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne-a explicat care sunt inamicii mai putin cunoscuti ai sanatatii orale.

Anca Rusen

Chiar daca constituie un beneficiu pentru sanatate, unele alimente pot fi daunatoare pentru dantura fie prin substantele colorante din compozitia lor si care pateaza dintii, fie din cauza continutului lor bogat in acizi sau in substante care pot fi degradate de bacteriile din gura in acizi (zaharurile). Acestia scot calciul din smaltul dentar, producand caria dentara.

Iata cateva alimente care pot dauna danturii:

Fructele si sucurile de fructe

Rosii, citrice, afine, sfecla, mere etc., prin continutul de substante colorante pateaza dintii, iar prin continutul de acizi demineralizeaza smaltul dentar.

Portocalele, grapefruiturile si lamaile sunt gustoase atat consumate ca atare, cat si sub forma de sucuri, fiind totodata si surse bogate de vitamina C. Din pacate, continutul lor acid poate eroda smaltul, facand dintii mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor si a beneficia de o doza de antioxidanti si vitamine, este recomandat sa le consumam moderat, dupa care sa clatim gura cu apa.

Fructele uscate

Prin deshidratare, acestea devin foarte concentrate in zaharuri si lipicioase, combinatia preferata de bacterii. Acelasi efect il au toate alimentele aderente de dinti: jeleuri, biscuiti etc.

Cafeaua, vinul, ceaiul

Toate aceste bauturi contin substante benefice organismului, dar pateaza dintii incet-incet.
In forma lor naturala, cafeaua si ceaiul au amandoua beneficii dovedite pentru sanatate. Din pacate, ele pot sa usuce cavitatea bucala si sa pateze dintii, favorizand aparitia cariilor daca sunt indulcite cu zahar. Atunci cand le consumam este recomandat sa bem multa apa si sa ne bucuram de ele asa cum sunt, fara indulcitori.

Muraturile si dressingul pentru salata

Muraturile, cele in otet mai mult decat cele fermentate natural, sunt extrem de agresive cu smaltul dentar, pe care il demineralizeaza din cauza continutului mare de acizi. Dressingurile pentru salata nu sunt nici ele mai putin agresive cu dantura: de cele mai multe ori sunt pe baza de otet sau lamaie, ambele acide, si ataca, deci, smaltul dentar.

Bauturile acidulate si cele pentru sportivi

Atat prin continutul mare de zahar, dar mai ales prin continutul de acizi (citric, carbonic, fosforic) acestea au acelasi efect devastator asupra smaltului dentar, mai ales daca sunt consumate incet, inghititura dupa inghititura.

Medicul explica ca atunci cand aceste bauturi sunt savurate pe o perioada mai lunga de timp, bacteriile folosesc zaharul pentru a produce acizi ce ataca smaltul dentar. Majoritatea bauturilor racoritoare carbogazoase, inclusiv cele dietetice, au acelasi efect si, prin urmare, sunt daunatoare pentru dinti. Cele care contin si cofeina pot provoca uscarea cavitatii bucale.

Alcoolul

Alcoolul cauzeaza deshidratarea si uscaciunea gurii, iar persoanele care il consuma excesiv pot descoperi ca fluxul de saliva este redus in timp, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare si alte infectii orale, cum ar fi gingivita. Consumul in exces de alcool creste si riscul de aparitie a cancerului oral.

Specialistul mai spun ca un consum in exces de alcool reprezinta o amenintare pentru dantura si pentru sanatate la modul general. Un pahar de vin cu ocazia unui moment special nu este, insa, un pericol, fiind recomandat totusi sa clatim gura cu apa dupa.

Painea alba

Aceasta ramane printre dinti si contine foarte mult amidon, pe care enzimele din compozitia painii si a salivei incep sa o descompuna in zahar, asigurand o sursa constanta de hrana pentru bacterii si favorizand acumularea placii bacteriene, producatoare de carii si gingivita.

Popcornul

Foarte bun pentru a fi savurat la un film, popcornul poate ramane blocat intre dinti, de unde trebuie scos cat mai curand. De aceea, medicul sustine ca este foarte important este sa folosim ata dentara si nu scobitoarea pentru acest lucru, deoarece cea din urma raneste gingia, producand retractii gingivale, si favorizeaza aparitia pungilor parodontale.

De aceea, este esential sa consumi cu moderatie alimentele care pot dauna danturii si sa respecti o igiena orala riguroasa, daca doresti sa-ti pastrezi un zambet frumos si sanatos cat mai multa vreme. Atentie! Periajul dintilor imediat dupa consumarea unor alimente sau bauturi cu un nivel mai ridicat de acizi nu este intotdeauna recomandat deoarece dintii sunt mai porosi si fragili imediat dupa expunerea la aciditate. Cel mai bine este sa clatesti cu apa si sa treaca o scurta perioada de timp inainte de periaj.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2018 Edumedical
 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!