In Romania urmeaza sa vina cantitati suplimentare dintr-un medicament similar cu Euthyrox

Cantitati suplimentare dintr-un medicament cu aceeasi substanta activa ca Euthyrox vor sosi in curand in Romania, iar oamenii ar trebui sa aiba rabdare si sa nu-si mai faca stocuri pentru mai multi ani, pentru ca situatia va reveni in scurt timp la normal, spune Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, potrivit Agerpres.

Autoritatea a verificat situatia exporturilor si a ajuns la concluzia ca acestea au fost mai mici in acest an fata de anii precendenti. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2020, exportul a reprezentat sub 0,5% din cantitatea totala de Euthyrox pusa pe piata din Romania de catre Merck, detinatorul autorizatiei de punere pe piata al Euthyrox.

Comparativ, in aceeasi perioada din 2009, exporturile au reprezentat 5% din cantitatea pusa pe piata, intr-o perioada cand nu au fost inregistrate sesizari privind lipsa medicamentului. In martie, Guvernul a decis sistarea exporturilor pana in luna octombrie 2020.

In acelasi timp, cantitatile de Euthyrox puse pe piata au crescut in aprilie 2020 cu peste 60% fata de aprilie 2009, iar in mai cu cel putin 35% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, mai scrie sursa citata.

In concluzie, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune ca lipsa Euthyrox de pe piata nu poate fi pusa pe seama exporturilor paralele sau a limitarii cantitatilor puse pe piata ci, mai degraba, pe o crestere a consumului de Euthyrox generata de achizitiile supradimensionate ale pacientilor in contextul crizei Covid 19.

„Situatia este paradoxala. Nu putem da vina pentru penuria aceasta pe exportul paralel, pentru ca in acest an exportul a fost mai mic decat in anii trecuti. Nici pe producator nu putem da vina, pentru ca a pus pe piata din Romania cantitati mai mari decat in alti ani. Ne ramane numai explicatia ca oamenii au cumparat mai mult decat de obicei, ceea ce este de inteles, pentru ca este un medicament adus din import si, in momentul in care a venit pandemia, a fost multa incertitudine, oamenii s-au temut ca e posibil sa nu se gaseasca medicamente, sa fie perturbate lanturile de aprovizionare. Deci a fost o reactie fireasca a celor care au nevoie de medicamentul acesta sa-si faca stocuri mai mari decat de obicei”, a spus Chiritoiu citat de Agerpres.

Totodata, el a precizat ca se asteapta ca cererea sa scada in perioada urmatoare si situatia sa revina la normal.

Potrivit acestuia, pe piata din Romana vor veni in scurt timp cantitati suplimentare dintr-un medicament similar, cu aceeasi substanta activa, fiind diferiti doar excipientii.

„Asociatia Distribuitorilor de Medicamente a anuntat ca va face un import paralel, vor fi aduse din alta tara a Uniunii Europene cantitati suplimentare de medicament. Deja acest lucru se intampla, medicamentele sunt pe drum, doar prospectul trebuie tradus in limba romana. Este aceeasi substanta activa, la excipienti este o diferenta si lumea trebuie sa fie atenta, dar in esenta este acelasi medicament. Acest import paralel se face sub controlul autoritatilor de reglementare”, a mai spus Chiritoiu.

El sfatuieste oamenii sa aiba un pic de rabdare si sa nu-si mai faca stocuri pe mai multi ani.

„Nu vad alta solutie decat un pic de rabdare, cresterea increderii, reducerea panicii, sa ne intoarcem la comportament de acum cativa ani. E normal ca oamenii sa-si faca stocuri, dar nu este normal ca aceste stocuri sa fie pentru trei ani, un stoc de cateva luni e suficient. Eu cred ca asta este solutia: revenirea la comportamentul obisnuit si eliminarea panicii”, a subliniat presedintele Concurentei.

In Romania, aproximativ 750.000 de oameni folosesc medicamentul Euthyrox.

Etichete: euthyrox, medicament tiroida, tratament boli endocrine, medicament similar euthyrox

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.