In Romania traiesc peste 1600 de pacienti cu leucemie mieloida cronica


Anual, la data de 22 septembrie, comunitatea globala a pacientilor cu Leucemie Mieloida Cronica – LMC – celebreaza Ziua Mondiala LMC.

Campania din 2018 este dedicata imbunatatirii accesului la tratament pentru pacientii din intreaga lume, iar sloganul este: “Astazi, impreuna pentru imbunatatirea accesului la diagnostic!”

Leucemia Mieloida Cronica (LMC) este o forma rara de cancer care afecteaza celulele sangelui. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulti, dar in cazuri foarte rare poate aparea si la copii. Data de 22 septembrie nu a fost aleasa intamplator, deoarece 22/9 reprezinta modificarea genetica a cromozomilor 22 si 9 care cauzeaza Leucemia Mieloida Cronica.

Care este situatia in Romania:

In Romania traiesc peste 1600 de pacienti cu LMC tratati. Trebuie subliniat faptul ca odata diagnosticati, toti pacientii cu LMC intra in monitorizare medicala si primesc tratamentul adecvat. Din pacate, date estimative arata ca in Romania rata de diagnostic nu este mai mare de 80% (comparand datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacientii ajungand la medic tarziu, in stadii avansate ale bolii. Posibilele motive ale acestei situatii sunt: accesul limitat la servicii medicale (mai ales in zonele rurale sau sarace), lipsa infrastructurii sistemului de sanatate, educatia medicala deficitara in randul populatiei. Totodata, inovatia in medicina a ajuns, in abordarea terapeutica a LMC, in punctul in care pacientii au sansa sa duca o viata normala fara tratament, in remisiune clinica.

Asociatia Romana de Cancere Rare – ARCrare – organizeaza activitati care au ca scopul constientizarea bolii si inca de la infiintarea sa in Romania, din anul 2011.

Va reamintim ca leucemia limfatica cronica este cea mai des intalnita forma de leucemie la adulti, reprezentand practic 40% din totalul formelor de leucemie.Leucemia este cancerul celulelor de sange, aceasta afectiune vizand de cele mai multe ori globulele albe. Exista insa si exceptii, adica situatii in care leucemia debuteaza la nivelul altor celulele. Leucemia limfatica acuta inseamna acel tip de cancer care se dezvolta rapid, iar cea cronica are o evolutie lenta.
De asemenea, leucemia mieloida cronica este o forma de cancer a globulelor albe. Este o forma de leucemie caracterizata prin cresterea accelerata si neregulata a globulelor mieloide predominant, in maduva osoasa si acumularea acestor globule in sange.Specialistii spun ca leucemia mieloida cronica este provocata de o modificare genetica a leucocitelor. 

Etichete: leucemie limfatica cronica, leucemie mieloida cronica

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.