In ce oras din Romania riscul bolilor in urma poluarii este foarte mic

poluare1Locuitorii oraselor cu un grad ridicat de poluare au un risc mult mai mare de boli respiratorii, afectiuni cardiovasculare, cancere pulmonare. Asociatia “Respire”, folosind baza de date Airbase a Agentiei Europene de Mediu, a realizat un clasament al oraselor din Europa in functie de calitatea aerului si gradul de poluare, conform incomemagazine.ro.

Ce risca europenii din cauza poluarii

In cadrul acestui clasament, a fost luat in considerare nivelul de depasire a unor praguri sanitare de catre trei poluanti: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot si ozonul.

Specialistii avertizeaza ca expunerea la acesti trei poluanti creste riscul de boli respiratorii si afectiuni cardiovasculare.

Potrivit unui raport publicat in 2013 de Agentia Europeana de Mediu, citat de incomemagazine.ro, noua din 10 locuitori ai oraselor din Europa respira cel putin unul din cei trei poluanti mentionati.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca aceste nivele de poluare sunt extrem de daunatoare pentru sanatatea populatiei.

Ce oras din Romania este cel mai putin poluat

Conform acestui clasament, Cluj-Napoca este cel mai putin poluat oras din Europa. Chiar si in urma datelor luate in calcul, specialistii atrag atentia ca in Cluj-Napoca nu exista decat doi senzori de poluare, senzori care nu masoara particulele fine.

In partea opusa a clasamentului se situeaza capitala Romaniei, pe locul 86 si Timisoara, pe pozitia 64.

Ce tari au intrat in topul celor mai putin poluate regiuni din Europa

Marea Britanie se situeaza in topul clasamentului celor cu sase orase.

La polul opus, orase din Italia precum Roma, Torino sau Milano se situeaza la finalul clasamentului, fiind considerate unele dintre cele mai poluate orase din Europa.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.