In ce conditii mama isi poate lua concediu de risc maternal

fumatul-afecteaza-sarcinaFemeile insarcinate sau mamele care alapteaza au dreptul la protectie la serviciu in conditiile in care anunta angajatorul in scris asupra starii lor, conform ordonantei OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. In cazul in care angajatorul nu le poate acorda la serviciu conditiile necesare pentru ca mamele sau sarcina sa nu fie expuse nici unui risc, acestea au dreptul la concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal se da pe baza unui certificat medical

O femeie insarcinata poate solicita concediu de risc maternal inainte de data concediului maternal pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau de medicul specialist.

In aceleasi conditii, poate solicita acest tip de concediu si mama dupa revenirea din  concediul postanatal obligatoriu, daca nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului prevazute de lege.

Eliberarea certificatului medical care sa ateste ca mama are nevoie de concediu de risc maternal se face in conditiile in care aceasta s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

Concediul de risc maternal se acorda pe o perioada de maxim 120 de zile

O femeie insarcinata poate solicita acest tip de concediu integral sau fractionat, pana in a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii copilului.

O femeie care tocmai a nascut poate solicita acest tip de concediu angajatorului tot integral sau fractionat dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu si daca este cazul pana la data intrarii in concediul pentru cresterea copilului prevazut de lege.

Mama va primi o indemnizatie de risc maternal

In timpul concediului de risc maternal, mama are dreptul sa primeasca o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor sase luni.

Aceasta indemnizatie este suportata integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Ioana spune:

    Buna ziua. Ma pot intoarce la munca daca mai am de efectuat 11 zile de concediu de risc maternal? Sunt anumiteboroceduru sau pot merge direct la
    lucru ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.