Luni, 20 aprilie 2015, intre orele 9.00 – 17.00, la CCIR Business Center, Amfiteatrul Al. I. Cuza etaj 4 (Bd. Octavian Goga nr. 2, Sector 3, Bucuresti), are loc Conferinta Nationala „Impreuna suntem o voce”
Evenimentul este organizat in cadrul unui proiectut derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu FEDRA. Acesta a demarat la 1 august 2013, are o perioada de desfasurare de 3 ani si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Statistici internationale publicate in martie 2014 arata ca autismul este o afectiune din ce in ce mai frecventa. In doar 10 ani, prevalenta autismului s-a dublat: daca in anul 2000, 1 din 150 de persoane avea autism, date din 2010 arata ca 1 din 68 de copii este atins de o tulburare de spectru autist (conform CDC Atlanta – Statele Unite ale Americii).
Autismul nu este o afectiune tratabila despre care sa se poata vorbi in termini de „eradicare”. Persoanele afectate de autism traiesc cu autism toata viata, dobandind abilitati pentru autonomie sau, dimpotriva, fiind condamnate la institutionalizare, in functie de atitudinea societatii si de felul in care factorii de decizie raspund nevoilor lor de integrare. In fata acestei realitati, din ce in ce mai multe state ale lumii au inteles ca persoanele cu autism au drepturi egale la servicii si educatie si au adaptat legislatie si medii de lucru inclusiv la nevoile lor.
In anul 2014, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) aducea in atentia decidentilor din Romania modele de interventii si metodologii aplicate care si-au dovedit eficienta in integrarea persoanelor cu autism in Europa.
Anul acesta, in baza modelelor europene dar si a celor existente deja in Romania, FEDRA prioritizeaza si discuta modele de interventii eficiente si recomanda adoptarea acestora prin programe nationale finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale.
Participa reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Ministerului Muncii precum si reprezentanti ai unor organizatii din Romania ce ofera modele de bune practici in privinta incluziunii persoanelor cu autism.