Importanta factorului VII in oprirea sangerarilor


Specialistii afirma ca deficitul de factor VII este o afectiune de coagulare a sangelui care duce la o pierdere masiva de sange dupa ce un pacient a suferit o interventie chirurgicala sau daca are o rana.

Practic, la pacientii care au acest deficit, organismul lor fie nu produce suficient factor VII, fie o boala interfereaza cu acest factor.

Ce este factorul VII:

Factorul VII este o proteina produsa de ficat, care are un rol important in coagularea sangelui, fiind unul dintre cei 20 de factori implicati in complexul proces de coagulare a sangelui.

Deficitul de factor VII de coagulare poate sa fie mostenit sau poate sa fie dobandit. Sunt foarte rare cazurile mostenite, mai exact, pentru ca un copil sa se nasca cu deficit de factor VII de coagulare, ambii parinti ar trebui sa aiba aceasta gena. Realitatea este insa ca acest deficit apare de regula dupa nastere, ca rezultat al administrarii unor medicamente sau al unor boli care interfereaza cu factor VII.

Atentie! Anumite medicamente pot dezechilibrat acest factor. Acestea sunt:  antibioticele, anticoagulantele, anumite medicamente oncologice. De asemenea, afectiunile care pot sa interfereze cu buna functionare a factorului VII de coagulare sunt cele de ficat, mielomul, sepsisul, anemia aplastica sau deficitul de vitamina K.

Principalele simptome:

Acestea sunt fie usoare, fie severe. Cele mai comune simptome usoare sunt: invinetire si sangerare usoara, sangerari indelungate in urma unei extractii dentare, sangerari ale gingiilor, cicluri menstruale abundente. In situatiile grave, simptomele pot include distrugerea cartilajelor din articulatii in urma episoadelor de sangerare, dar si sangerari intestinale, stomacale, la nivelul muschilor sau al capului ori sangerare excesiva a mamei dupa nastere.

Diagnosticarea tulburarilor de coagulare a sangelui se realizeaza in urma efectuarii unor investigatii de laborator. Principalele investigatii sunt timpul  de protrombina (PT), care determina cat de bine functioneaza factorii de coagulare I, II, V, VII si X, timpul partial de protrombina (PTT), care determina capacitatea de functionare a factorilor de coagulare VIII, IX, XI, XII si a factorului von Willebrand, teste de inhibitori, care depisteaza daca sistemul imun ataca factorii de coagulare.

In ce consta tratamentul:

Este foarte importanta mentinerea sub control a afectiunii. De exemplu, inainte ca pacientul sa fie supus unei interventii chirurgicale va avea nevoie de tratament. De asemenea, persoana afectata poate sa primeasca si transfuzii de sange care au rolul de a creste capacitatea de coagulare a sangelui. Trebuie specificat ca tratamentul va fi initiat si recomandat de medicul specialist hematolog.

Daca te confrunti de exemplu, cu o sangerare nazala trebuie sa-ti pastrezi calmul. Trebuie sa respiri pe gura si sa iti tii nasul astupat pentru 10 minute, iar daca sangerarea nu se opreste decat foarte greu sau mai mult, apare mai multe zile rand este bine sa iti suni medicul.

In Romania accesul la tratament este dificil

Din nefericire, in tara noastra, pacientii care au tulburari de coagulare nu sunt prinsi in protocolul de hemofilie deoarece sunt cazuri putine, rare. Desi in mod firesc si acestia ar trebui sa beneficieze de tratament gratuit, sa fie cuprinse practic intr-un program de finantare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.