„Implicarea comunitatilor locale in eliminarea hepatitei C”

„Implicarea comunitatilor locale in eliminarea hepatitei C” este numele prooectului demarat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si care include realizarea unor studii comparative la nivel, precum si campanii de informare si de testare pentru depistarea virusului hepatitic C in diferite comunitati locale.

APAH-RO a organizat o conferinta regionala la care au participat reprezentanti ai autoritatilor nationale si locale din Romania si ai asociatiilor regionale de pacienti din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia, iar printre temele abordate s-au numarat: provocarile majore de sanatate publica cu care se confrunta autoritatile locale, viziunea Romaniei cu privire la tratament, Planurile Nationale de Eliminare a Hepatitelor si progresul inregistrat in regiunea Balcani; perspectiva medicilor cu privire la abordarea europeana a eliminarii hepatitei C, screeningul si diagnosticarea hepatitei C in zonele rurale.

„Am avut ocazia sa discutam aplicat despre eliminarea hepatitelor, intr-o abordare diferita. Conceptul de eliminare a hepatitelor pornind de la situatiile specifice identificate la nivelul comunitatilor locale poate contribui la accelerarea procesului de diagnosticare si includere in programul de tratament, astfel incat sa atingem tinta OMS de eliminare pana in 2030. Autoritatile locale, medicii din teritoriu si membrii unei comunitati stiu cel mai bine cu ce probleme se confrunta, fapt pentru care au posibilitatea de a veni mai rapid cu solutii pe care le pot implementa direct sau pe care le pot inainta autoritatilor centrale”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO, citata intr-un comunicat de presa.

Principalele elemente ale acestui proiect cuprind: un studiu comparativ privind strategiile nationale de eliminare a hepatitei C din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia, o platforma de comunicare care sa includa toti actorii pentru facilitarea dezbaterilor la nivelul reprezentantilor autoritatilor nationale, locale si regionale; un program educational care se va concentra asupra constientizarii riscurilor hepatitei C si asupra necesitatii testarii, in scopul eliminarii hepatitei C la nivelul comunitatilor locale; identificarea obstacolelor privind accesarea testarii pentru hepatita C si testarea a aproximativ 700 – 1.000 de persoane pana la sfarsitul lunii martie 2019 in comuna Cumpana, judetul Constanta; organizarea de intalniri lunare – sprijin si indrumare pentru cei diagnosticati.

Intreaba medicul online despre Hepatita C sau citroza, iar acesta iti va raspunde in cel mai scurt timp AICI.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.