HTLV-1, virusul putin cunoscut care poate duce la leucemie si alte boli ale sistemului imunitar


HTLV-1 este un virus despre care se stie mai putin, desi teoretic a fost descoperit inaintea virusului HIV cu care se si inrudeste, conform oamenilor de stiinta.

Acesta poate provoca leucemie si boli ale sistemului imunitar, se transmite de la mama la copil, prin transfuziile de sange si prin contact sexual neprotejat, potrivit CNN.

In prezent, virusul HTLV-1 este foarte raspandit in zone precum Australia, unde 40% din populatia arborigena din zona de nord a contactat acest virus, Japonia, tari din Africa sau din America de Sud. De altfel, oamenii de stiinta au tras recent un semnal de alarma privind raspandirea acestui virus.

„Nimeni nu a facut nimic pentru a incerca sa trateze aceasta boala. Nu s-a incercat crearea unui vaccin, in afara de cateva studii japoneze. Deci preventia prin vaccin este deschisa cercetarii”, a precizat Robert Gallo, co-fondatorul Institutului Human Virology, citat de CNN.

Potrivit specialistilor, in Europa, Romania este tara cu cea mai mare prevalenta a acestui virus. Virusul HTLV-1 este cunoscut de la inceputul anilor 80’ alaturi HIV, virusul care cauzeaza SIDA.

Ca simptomatologie, ambele au fost asociate de-a lungul timpului cu limfoame cutanate, care initial pot fi confundate cu afectiuni din sfera dermatologica.

Cercetatorii spun despre HTLV-1 ca este un virus antic, pentru ca prima data a fost descoperit in analiza unor mumii vechi de 1.500 de ani.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.