Studiu: Hormonoterapia poate mari sansele de supravietuire in cazul pacientilor cu cancer de prostata

LABORATOR-NOUPotrivit unui nou studiu, barbatii in cazul carora cancerul de prostata reapare dupa interventia chirurgicala de eliminare a acestei glande isi pot mari in mod semnificativ sansele de supravietuire.

Asta daca beneficiaza, pe langa tratamentul standard de radioterapie, si de hormonoterapie, metoda prin care se blocheaza efectul hormonilor masculine.

Studiul a fost realizata in 17 spitale din Statele Unite si Canada timp de doisprezece ani pe 761 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata, informeaza AFP.

Rezultatele, publicate in New England Journal of Medicine, sunt considerate promitatoare de medicii oncologi care sustin ca acestea vor ajuta la imbunatatirii tratamentului pacientilor afectati de recurenta acestui tip de cancer.

Dupa operatia de prostatectomie, peste 30% dintre barbati manifesta recurenta cancerului sub forma de metastaze.
Studiul clinic finantat de Institutul National al Cancerului (NCI) a demonstrat ca printre pacientii tratati cu radioterapie si terapie hormonala, incidenta mortalitatii determinata de astfel de tumori a fost de 5,4%, fata de cei 13,4% care nu au fost supusi decat radioterapiei, relateaza si Agerpres.

Frecventa metastazelor cancerului de prostata a fost de 14,5%, la pacientii care au primit radioterapie in combinatie cu un tratament pentru neutralizarea hormonilor masculini, im comparatie cu 23% din grupul care a trecut doar prin tratament cu radioterapie.

„Studiul nostru clinic demonstreaza ca terapia hormonala ar trebui sa fie utilizata pentru tratarea barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata care au nevoie de radioterapie dupa o prostatectomie”, sustine dr. Howard Sandler, seful serviciului de radiologie oncologica din cadrul Institutului pentru Cancer de la Centrul Medical Cedars-Sinai, care a condus cercetarea.

El a subliniat ca rezultatele arata ca ”hormonoterapia poate ajuta la adaugarea unor ani de viata bolnavilor”.
In cadrul unor studii viitoare cercetatorii vor cauta sa afle daca toti pacientii diagnosticati cu cancer de prostata ar trebui sa beneficieze de terapie hormonala, dar si durata optima a tratamentului.

Aceste terapii pot avea efecte secundare adverse, cum ar fi scaderea libidoului, disfunctii erectile, cresterea in greutate si atrofia musculara, precizeaza sursa citata, mai precizeaza sursele mentionate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.