Hipertensiunea Arteriala Pulmonara afecteaza cat mai multi tineri


Hipertensiunea arteriala pulmonara este o afectiune grava desi rara a circulatiei pulmonare care afecteaza, de regula, populatia tanara, cu varsta cuprinsa in intervalul 20-45 ani.

Anca Rusen

„In Romania exista un Registru National de HTAP. Afectiunea este rara, fiind frecvent insotita de boli si complicatii cardiace. Baza de date a registrului national permite repertorierea si asigurarea standardelor de diagnostic si tratament conform ghidurilor nationale si internationale,” a spus, cu ocazia unei conferinte de presa, prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, cel care a si initiat Programul National de HTAP din Romania.

De asemenea, Asociatia Pacientilor Hipertensivi Pulmonari din Romania a subliniat gravitatea acestei boli. Acestia afirma ca in lipsa unui diagnostic corect si implicit a unui tratament specific compus din vasodilatatoare moderne, speranta de viata este de 2,8 ani. Iar pacientii care au o evolutie nefasta in urma tratamentului, primesc indicatie de transplant pulmonar.

Incidenta bolii este estimata la aproximativ 15 cazuri la 1 milion de locuitori, iar in tara noastra sunt la ora actuala aproximativ 500 de pacienti inregistrati in programul national, deci exista un numar semnificativ de bolnavi nediagnosticati.

„Problematica diagnosticului si a tratamentului HTAP ramane o mare provocare pentru medicina internationala si nationala, asistenta integrata a acestor pacienti devenind un obiectiv multidisciplinar si multisectorial“, a specificat Bogdan Burduja, presedintele Asociatiei Pacientilor Hipertensivi Pulmonari din Romania.

De multe ori, HTAP este asociata cu alte boli precum ciroza hepatica, infectie HIV, malformatii cardiace. Diagnosticul este stabilit in urma investigatiilor pneumologice si cardiologice, elementul limitativ actualmente in Romania fiind accesul la cateterismul cardiac drept, metoda obligatorie pentru confirmarea diagnosticului dar si pentru ajustarea terapeutica.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.