Imunizarea impotriva bolii

 

Scurt istoric al vaccinarii impotriva Hib

Primul vaccin impotriva Hib aprobat de FDA (Food and Drug Administration) 1985, iar in 1987 a aparut o varianta imbunatatita, aprobata pentru administrarea la copii peste 1 an; din 1990 a fost avizata si administrarea la sugari. În Romania vaccinul impotriva Hib este componenta a vaccinurilor combinate, utilizate in PNI din 2010.

Înainte de utilizarea lui, infectia cu Hib a fost printre cele mai frecvente cauze de meningita bacteriana la copiii sub varsta de 5 ani. În SUA,e supravegherea si raportarea bolilor infectioase este foarte riguroasa, un au fost raportate 20.000 meningite cu Hib/an, din care aproximativ 1000 de cazuri soldate cu deces. Jumatate din celelalte tipuri de boli invazive severe au fost raportate la copiii sub varsta de un an.

Datorita utilizarii vaccinului, in perioada 1996 – 2000 frecventa bolilor produse de Hib s-a redus la aproximativ 68 cazuri/an sub varsta de 5 ani si pana in 2008 la 30 cazuri/an. Cazuri de epiglotita si meningita practic nu se mai intalnesc decat foarte rar.

Concluzia: studiile au aratat o scadere cu 99% a bolilor produse de Hib ca urmare a introducerii vaccinarii.

 

Despre vaccinul Hib

 

Ce fel de vaccin este?

Vaccinul face parte din categoria vaccinurilor inactivate, contine o proteina din capsula (invelisul bacteriei) care reprezinta componenta activa ce determina producerea de anticorpi, legata chimic de un polizaharid. Exista in foma de sine statatoare, sau inclus in vaccinurile combinate si se gaseste sub mai multe denumiri comerciale.

Schema de vaccinare pentru copii si alte informatii utile despre vaccinul Hib gasiti aici.

 

Cum se administreaza?

Se administreaza injectabil pe fata laterala a coapsei, sub varsta de 12 luni sau in brat (muschiul deltoid) peste aceasta varsta. Poate fi administrat simultan cu orice alt vaccin fara nici o interactiune nedorita; de obicei el este administrat la copiii mici ca parte a vaccinarii de rutina, continut in vaccinul hexavalent . Daca, din diverse motive, schema de administrare a fost oprita sau intervalul recomandat a fost prelungit, nu trebuie re-inceputa vaccinarea, ci se continua din momentul in care a fost intrerupta.

În Romania vaccinul anti Hib este continut in vaccinul hexavalent care se administreaza la 2, 4 si 11 luni, conform programului actual de imunizare.   3 doze este numarul necesar pentru o protectie eficienta. În alte tari schema de vaccinare include 4 doze, cea de-a patra doza de rapel fiind administrata dupa 6 -12 luni de la incheierea primovaccinarii.

Dupa varsta de 7 luni se recomanda doua doze de vaccin la un interval de 1-2 luni, urmat de rapel la 6-12 luni de la incheierea primovaccinarii, iar dupa 1 an se recomanda o singura doza de vaccin pana la varsta de 5 ani. In situatii speciale la indicatia medicului, vaccinul poate fi facut si copiilor mai mari sau adultilor cu risc.

 

Vaccinarea impotriva Hib ne fereste de toate tipurile de meningita?

Atentie: Vaccinarea impotriva Hib va proteja copilul doar impotriva meningitei produsa de Hib, NU impotriva tuturor formelor de meningita; pentru acestea exista alte vaccinuri.

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

Toti bebelusii trebuie sa primeasca acest vaccin, el este parte componenta a vaccinurilor combinate care se administreaza in cadrul Programului de Imunizare al fiecarei tari.

Un copil care a facut o boala cu Hib nu dezvolta anticorpi protectori dupa boala, se considera vulnerabil si trebuie sa primesca vaccinul cat de repede posibil.

Peste varsta de 5 ani se apreciaza ca infectia cu Hib este mai putin frecventa si mai putin grava, deci vaccinarea de rutina nu este necesara.

Exista situatii speciale: copii sau adulti care au suferit o operatie de splenectomie (prin care se scoate splina), cei cu boala de sange numita siclemie, sau cu transplant medular trebuie sa primeasca o doza de vaccin.

Prematurii se vaccineaza conform schemei in vigoare, la varsta cronologica reala (calculata din momentul nasterii)

     Alte situatii in care nu se contraindica vaccinarea, desi parintii se tem:

  • antecedente de convulsii (febrile sau nu),
  • antecedente de probleme neurologice,
  • antecedente de reactie postvaccinala minora/medie.

 

Vaccinarea gravidei

Femeile gravide au indicatie de a fi vaccinate daca sufera de boli ale splinei sau au trecut, anterior, printr-o operasie de splenectomie. Recomandarile internationale spun ca daca riscul este foarte mare , de asemenea gravidele trebuie vaccinate, pentru a feri atat mama cat si fatul de consecintele infectiei cu Hib.

Femeile care alapteaza: nu exista risc sa fie vaccinate daca situatia o impune. De fapt, ca o regula generala doar vaccinurile cu virus viu sunt contraindicate in timpul sarcinii!

 

Pentru cine nu se recomanda vaccinarea

NU ar trebui sa primeasca vaccinul:

  • bebelusii cu varsta sub 6 saptamani nu se vaccineaza pentru ca o doza administrata la aceasta varsta poate reduce raspunsul la urmatoarele doze
  • cei care au avut reactie adversa grava, cu risc vital la o doza anterioara de vaccin impotriva Hib
  • copiii si adultii cu orice boala de intensitate moderata sau grava vor fi amanati de la vaccinare pana cand starea de sanatate revine.

 

Poate acest vaccin sa produca boala?

Nu! Doar bacteria Hib intreaga poate produce boala! Vaccinul contine doar un fragment mic din invelisul microbului care nu poate imbolnavi!

 

Reactii adverse si raportarea lor

Reactiile adverse (RA) postvaccinale pot apare in primele minute dupa administrare, pana la trecerea a 48 de ore.

Ca orice medicament, si vaccinurile pot provoca RA, dar acestea sunt intodeauna mult mai usoare, incomparabile cu riscul bolii pentru care protejeaza, si trec de la sine.

Foarte important !! – dupa obtinerea licentei de administrare vaccinurile sunt monitorizate in permanenta in ce priveste siguranta lor si reactiile adverse aparute. Medicii au la dispozitie formulare speciale de inregistrare a RA, pentru care sunt recompensati in puncte de Educatie Medicala Continua, deci sunt direct ineteresati sa inregistreze si sa raporteze orice reactie adversa reala.

În cazul vaccinului impotriva Hib RA sunt foarte reduse, aproximativ 5-30% din cazuri si constau in:

  • durere, roseata si umflatura usoara la locul injectiei
  • febra peste 38,5 °C
  • plans, agitatie
  • varsaturi

Daca parintii considera ca s-a produs o reactie postvaccinala trebuie sa isi pastreze calmul, si sa actioneze in functie de gravitate:

  • in cazul unei febre usoare sau agitatie trebuie luate masuri obisnuite de combatere a febrei (supozitor, comprese) si de calmare a copilului punandu-l la san, sau tinandu-l in brate pana cand se linisteste si febra scade.
  • În cazul unei reactii mai severe trebuie sa solicite serviciul de urgenta 112 sau sa mearga cat mai repede la cel mai apropiat spital. Ulterior, reactia trebuie adusa la cunostinta medicului de familie, care va raporta mai departe producatorului vaccinului si pe site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale)  

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.