Complicatii posibile ale bolilor determinate de Hib

În cazul in care s-a produs imbolnavirea, in functie de tipul de boala pot apare complicatii :

  • În cursul meningitei, in 15 – 30 % din cazuri se poate instala retardul mental, tulburarile motorii (pareze, paralizii), tulburari ale vazului si tulburari de auz (surditatea)
  • În cursul epiglotitei exista riscul de deces prin sufocare. Pot apare complcatii pulmonare, altele decat pneumonia cu Hib, cum ar fi atelectazia (colabarea) sau emfizemul (hiperinflatia) pulmonar.
  • În cazul in care se produce bacteriemie se poate declansa o cascada de complicatii ale procesului de coagulare care sa duca la gangrena extremitatilor membrelor
  • Pneumonia cu Hib poate evolua sever, cu insuficienta respiratorie care sa necesite terapie intensiva
  • Atrita poate duce la limitarea mobilitatii articulatiei afectate, ceea ce va determina sechele pe viata
  • Celulita cu Hib datorita localizarii cel mai frecvent la tegumentele fetei si ale gatului, are evolutie grava spre extinderea infectiei la toata zona, poate provoca cicatrice restante inestetice

 

Meningita cu Haemophylus influentzae poate duce la deces in 5% din cazuri. In  20 – 50% din cazuri vindecarea este urmata de sechele multiple: tulburari de limbaj, hipoacuzie, surditate, retard mental sau deteriorare vizuala. Inainte de introducerea vaccinarii, aceasta infectie a reprezentat principala cauza a meningitei sau a altor afectari bacteriene invazive la copiii cu varsta sub 5 ani.

Septicemia este o alta complicatie majora cu risc in infectia cu Haemophilus influentzae si care poate duce la deces sau se poate complica cu necroza ducand la pierderea membrelor.

Epiglotita (afectarea epiglotei) se poate complica cu deces prin sufocare.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.