Hepatita E – virusul ce se raspandeste in Romania | Cum trebuie sa ne protejam

Medicii atrag atentia ca in Romania avem de-a face cu nou virus hepatitic care a facut deja patru victime. Este vorba despre hepatita E.

„Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”, spune dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, conform Digi24.

Pana in prezent, prezenta virusului in tara noastra a fost semnalata, in special, in zona Moldovei.

Cum se transmite hepatita E

Hepatita E se transmite pe cale fecal-orala, prin apa contaminata, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Perioada de incubatie este de 15-60 zile de la expunere.

Simptome hepatita E

La adulti, hepatita E se manifesta prin simptome precum: icter, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greata, varsaturi, dureri articulare si febra.

Copiii infectati cu hepatita E sunt, in general, asimptomatici sau prezinta putine simptome.

Virusul hepatitei E este deosebit de periculos mai ales in cazul femeilor gravide, care risca o forma severa a bolii si chiar decesul.

Etichete: virus hepatic, hepatita E, simptome hepatita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.