Gripa si sarcina

poster femei gravide gripaGripa poate deveni extrem de periculoasa pe durata sarcinii. Cu asta sunt de acord toti medicii.

Gripa este intotdeauna un fenomen neplacut, dar poate fi, in acelasi timp, destul de usoara si poate trece repede, in cazul anumitor persoane.

Cu toate acestea, pentru femeile insarcinate, gripa are potentialul de a deveni mult mai serioasa si este mult mai probabil faptul ca ar putea provoca boli grave.

Sarcina determina modificari temporare ale sistemului imunitar, ale inimii si ale plamanilor, schimbari care fac femeile gravide mai predispuse la boli grave atunci cand au gripa.

Femeile insarcinate care au gripa sunt mult mai susceptibile de a fi internate in spital si chiar de a muri.

In plus, ele se pot confrunta cu probleme ale nou-nascutilor acestora, printre care nastere prematura si crestere limitata.

Vaccinarea impotriva gripei sezoniere – cea mai buna alegere in timpul sarcinii pentru mama si copil

Vaccinarea impotriva gripei sezoniere este sigura in toate etapele sarcinii.

Milioane de doze de vaccin au fost oferite femeilor insarcinate din toata lumea, de-a lungul ultimilor ani, iar acest vaccin este considerat a fi neprimejdios in timpul sarcinii.

Dupa ce ai fost vaccinata, ii transmiti imunitatea ta copilului, protejandu-l astfel pentru primele sase luni din viata.

Bebelusii care au sub sase luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul, asadar, avand o mama vaccinata este cea mai buna metoda de protectie.

Reactiile adverse ale vaccinari includ iritatii si roseata la locul injectarii.

Unele persoane pot avea dureri de cap, dureri musculare, febra, oboseala si greata.

Aceste efecte sunt usoare si trec rapid, comparativ cu simptomele gripei.

In cazul in care aveti gripa in timpul sarcinii

Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome asemanatoare gripei, chiar daca ati fost deja vaccinata, sunati medicul sau moasa imediat: febra, tuse, dureri de gat, dureri de ccap, dureri musculare, nas infundat, varsaturi si diaree.
Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, cautati ajutor de urgenta:

•    probleme respiratorii

•    durere sau presiune in piept sau abdomen

•    ameteala brusca sau confuzie

•    varsaturi severe sau continue

•    scaderea miscarilor copilului sau inexistenta lor

•    febra ridicata, care nu raspunde la medicatie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.