Gravidele afectate de stres si poluare pot naste copii cu greutate mai mica

Femeile insarcinate care au un ritm de viata stresant, au un risc mai mare de a da nastere unor copii cu greutate mica, mai ales daca sunt expuse la substante toxice, asta in in comparatie cu alte gravide care nu sunt la fel de stresate si care intra in contact cu acelasi tip de mediu.

Acesta este concluzia unui nou studiu realizat in Statele Unite, citat de Xinhua.

Aceasta cercetare, potrivit oamenilor de stiinta, demonstreaza ca efectele poluarii din atmosfera asupra greutatii scazute la nastere sunt accentuate atunci cand sunt asociate cu stresul.

De altfel, aceasta este prima care analizeaza impactul combinat al stresului si al substantelor chimice din mediul inconjurator asupra dezvoltarii fetale.

Potrivit sursei citate, studiul se bazeaza pe o trecere in revista sistematica a 17 studii realizate pe oameni si pe 22 de studii efectuate pe animale privind  asocierile dintre cei trei factori.

Autori sunt mai multi oameni de stiinta de la Universitatea Berkeley si de la Universitatea San Francisco, ambele din California, Statele Unite.

„Se pare ca stresul ar putea amplifica efectele expunerii la substante chimice asupra sanatatii, ceea ce inseamna ca pentru unii oameni acestea devin si mai toxice”, a declarat Tracey Woodruff, conducatoarea cercetarii, potrivit Agentiei Xinhua.

Acest studiu a fost publicat in urma cu cateva zile in jurnalul stiintific „PLOS ONE„.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.