Ghiozdanul distruge coloana copiilor!

Ghiozdanul distruge coloana copiilor!Greutatea ghiozdanului scolarilor poate cauza probleme serioase de sanatate. Modificarea pozitiei corpului din cauza greutatii pe care o suporta umerii, durerile de spate, de gat sau de umeri corelate cu greutatea prea mare sunt aspecte pe care un parinte trebuie sa le discute cu medicul de familie pentru a reduce riscul afectiunilor.

Ce afectiuni poate cauza o greutate prea mare a ghiozdanului?

O greutate prea mare pe care trebuie sa o suporte spatele poate cauza compresia coloanei vertebrale.

In cazul unei greutati prea mari, corpul are tendinta sa se aplece in fata si sa cauzeze curbarea partii superioare a spatelui.

Acelasi risc exista daca scolarul isi duce ghiozdanul doar pe un umar sau il inlocuieste cu o geanta de umar. In acest caz, exista riscul de a se apleca in exterior si de a-si modifica pozitia corecta a corpului.

Daca ghiozdanul are bretele prea stramte, acest fapt poate sa cauzeze disconfort sau chiar durere de umeri. In acelasi timp, poate sa afecteze nervii si circulatia si sa creasca riscul senzatiei de amortire sau de slabiciune in brate si muschi (conform kidshealth.org).

Copiii care duc in spate ghiozdane grele au un risc crescut de a cadea pe scari din cauza pierderii echilibrului si a balansarii corpului.

Masuri recomandate pentru a combate riscurile cauzate de greutatea ghiozdanului

  • Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 15% din greutatea copilului (conform www.livingposture.com).
  • Cele mai grele carti ar trebui asezate in spatele ghiozdanului, urmate de cele mai usoare. Trebuie sa existe o proportionare corecta a greutatii obiectelor in ghiozdan
  • Pentru mai mult confort, se recomanda ca spatele ghiozdanului sa fie captusit.
  • Bretelele ghiozdanului trebuie reglate corect pentru ca greutatea sa nu apese mai mult intr-o parte a corpului
  • Pentru a evita afectiunile spatelui in cazul unei greutati foarte mari, se recomanda ghiozdanul cu rotile
  • Nu in ultimul rand, aplicarea semnelor reflectorizante pe spatele ghiozdanului este foarte importanta daca elevul se intoarce seara de la scoala pe jos.

In cazul in care copilul simte dureri de spate sau de umeri, iar pozitia corpului ii este afectata vizibil, parintii trebuie sa consulte un medic de specialitate si un fizioterapeut.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.