Furnicile, potentiala sursa pentru realizarea de noi tratamente impotriva infectiilor rezistente la antibiotice


Furnicile, capabile sa produca in mod natural substante care omoara germenii, precum bacteriile sau ciupercile, reprezinta o sursa potentiala pentru realizarea de noi medicamente pentru tratarea infectiilor umane, spun oamenii de stiinta in cadrul unui studiu recent, citat miercuri de AFP.

In fata „cresterii riscului de agenti patogeni rezistenti la antibiotice care infecteaza anual circa doua milioane de persoane in Statele Unite ale Americii”, cercetarea asupra modului in care insectele sociale lupta impotriva agentilor patogeni ar putea furniza indicii pentru reducerea acestei rezistente la tratamente, au explicat cercetatorii intr-un articol publicat miercuri in revista Royal Society Open Science.

Douasprezece dintre cele douazeci de specii de furnici testate detin proprietati antimicrobiene de grade diferite, se noteaza in lucrare, dupa cum relateaza si Agerpres.

In ciuda asteptarile cercetatorilor, cele mai numeroase colonii si cele mai mari furnici, cele lucratoare, nu au demonstrat o capacitate de productie de substante antimicrobiene mai puternice sau in cantitati mai mari. De altfel, potrivit studiului, „doua dintre speciile care au prezentat cea mai puternica activitate antimicrobiana se numara printre cele mai mici furnici testate (Monomorium minimum si Solenopsis molesta).

Pe de alta parte, opt specii de furnici nu pareau sa produca antibiotice sau alte substante eficace impotriva bacteriei utilizata in acest studiu, in general nepatogena, un stafilococ (Staphylococcus epidermidis), care se intalneste pe piele.

„Aceste rezultate sugereaza ca furnicile ar putea reprezenta o sursa viitoare de noi antibiotice pentru lupta contra afectiunilor umane”, a declarat Clint Penick, profesor asistent la Universitatea de Stat din Arizona si autor principal al cercetarii, conform surselor mentionate.

„Una dintre speciile pe care le-am examinat, furnica Solenopsis molesta, a manifestat cel mai puternic efect antibiotic dintre cele testate” si pana in prezent nimeni nu a demonstrat ca ea utilizeaza antimicrobieni, a declarat Adrian Smith din cadrul Universitatii Raleigh din Carolina de Nord, coautor al articolului.

Cercetatorii atrag atentia ca acesta nu este decat un „prim pas” in demersul pentru identificarea furnicilor care detin cel mai mare potential fiind necesare multe alte studii pentru identificarea substantelor cu efect antibiotic astfel incat acestea sa poata fi exploatate.

De asemenea, cercetatorii considera ca trebuie explorate mai bine strategiile alternative antimicrobiene pe care le folosesc furnicile pentru a se proteja de agentii patogeni.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.