Fumatul si aparitia unor tulburari psihice (Studiu)

tata-fumator-fumat-astmCercetatorii au gasit o legatura intre fumat si riscul de aparitie a unor tulburari psihice servere.

Un studiu studiu publicat vineri, 19 iulie 2015,  in revista Lancet Psychatry si preluat de Agentia France Presse vorbeste despre acest lucru.

Fumatul este cunoscut ca fiind obicei daunator, factor favorizant in aparitia unor forme de cancer sau  boli cardiovasculare.

Acum, oamenii de stiinta au conchis ca poate contribui si la imbolnaviri de natura psihica.

S-a observat ca persoanele care sufera de tulburari psihice sunt mult mai inclinate sa fumeze, proportia fumatorilor in randul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decat la populatia generala.

Nu se cunosc deocamdata motivele acestei situatii, scriu cercetatorii, conform AFP.

Dar, una dintre explicatii ar putea fi aceea ca tigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglarii dopaminei, neurotransmitator asociat cu mecanismul recompensei.

Pana acum, insa, doar cativa cercetatori au studiat ideea ca si tutunul “ar putea creste riscul aparitiei acestor tulburari”.

Motivul realizarii acestui studiu este de a vedea daca psihozele se declanseaza mai devreme la persoanele fumatoare decat la cele nefumatoare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.