Fumatul produce in celulele pulmonare schimbari propice cancerului

Un nou studiu efectuat in laborator arata ca fumatul regulat timp de ani de zile provoaca schimbari in celulele pulmonare pe care le fac mai vulnerabile la aparitia cancerului.

Oamenii de stiinta au expus zilnic celule din plamanul uman unei forme lichide de tutun timp de 15 luni, ceea ce ar putea echivala cu situatia in care o persoana fumeaza timp de 20 pana la 30 de ani unul pana la doua pachete de tigari pe zi, scrie revista americana Cancer Cell si AFP.

Dupa circa zece zile, ei au observat schimbari genetice in celule, care dupa 15 luni le predispuneau mai mult la aparitia unui cancer.

„Cand fumam, acumulam schimbari genetice care, credem noi, sporesc riscurile de a provoca mutatii responsabile de o tumoare”, a spus Stephen Baylin, co-director al programului de biologie a cancerului la facultatea de medicina a universitatii americane Johns Hopkins, unul dintre principalii autori ai studiului.

„Nefumatorii prezinta risc foarte scazut de cancer pulmonar”, a spus el citata si de Agerpres.

Aceste anomalii genetice dezactiveaza literal gene multiple care sunt necesare pentru a proteja celulele normale ale plamanului impotriva cancerului, explica oamenii de stiinta.

Dar aceste schimbari genetice nu provoaca mutatii ale ADN-ului, ceea ce sugereaza ca persoanele care se lasa de fumat isi sporesc sansele de a nu avea cancer.

„Acest studiu ne face sa credem ca este posibil, poate, sa inversam aceste schimbari ale ADN-ului, mai usor reversibile decat mutatiile, la fumatorii care se lasa de fumat destul de devreme”, a afirmat Michelle Vaz, cercetatoare in cadrul facultatii de medicina Johns Hopkins, una dintre coautorii studiului, conform surselor mentionate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.