Fumatul poate duce la forme secundare de cancer

renunta la fumatChiar daca medicii le recomanda bolnavilor diagnosticati cu cancer sa renunte la fumat, 9,3% dintre acestia continua sa fumeze. Riscul este foarte mare, avertizeaza specialistii, fumatul putand duce la noi mutatii si la forme secundare de cancer.

Tinerii diagnosticati cu cancer continua sa fumeze intr-un procent mai mare

Conform studiului publicat in revista de specialitate “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, cei mai multi bolnavi care continua sa fumeze sunt cei care au fost diagnosticati cu cancer de vezica, respectiv 17,2%.

14, 9% dintre bolnavii cu tumoare la plamani continua sa fumeze, alaturi de 11,6% dintre cei cu cancer ovarian, 7,3% dintre bolnavii de cancer la rinichi, 6,8% dintre cei cu cancer colonorectal.

Persoanele cu venituri mai mici sunt mai predispuse sa continue sa fumeze

Persoanele care continua sa fumeze chiar si dupa ce au primit diagnosticul de cancer sunt de obicei persoane cu un nivel educational mai scazut, cu venituri mici.

Alaturi de aceste persoane cu risc, se afla si cele care consuma in exces alcool.

Specialistii ne avertizeaza asupra riscurilor fumatului nu doar in cazul diagnosticarii unei boli atat de grave precum cancerul.

Si o persoana complet sanatoasa si care fumeaza este expusa unor riscuri majore, precum boli respiratorii, boli cardiovasculare, dar si cancerul oral, periodontita, leucoplazie.

In Statele Unite ale Americii, fumatul este principala cauza a decesului prematur, anual inregistrandu-se peste 400.000 de decese din aceasta cauza.

Specialistii atrag atentia asupra copiilor care sunt expusi de catre parinti la fumatul pasiv.

Medicii atrag atentia ca un copil va inhala o cantitate mult mai mare de nicotina daca unul dintre parinti obisnuieste sa fumeze in masina.

O singura tigara fumata in masina are o concentratie a fumului de 23 de ori mai mare fata de cea a unei tigari fumate in casa.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.