Fumatorii prezinta un risc crescut de a face forme severe de Covid

Un nou studiu, realizat la Universitatea Oxford, a constatat ca fumatorii sunt cu 80% mai predispusi la a face forme severe de Covid sa fie internati in spital si au o probabilitate semnificativ mai mare de deces din cauza Covid-19, comparativ cu nefumatorii, relateaza dpa international.

Studiul este primul de acest gen care se bazeaza atat pe date observationale cat si pe date genetice referitoare la fumat si coronavirus, scrie si Agerpres.

Pana acum au existat date contradictorii cu privire la masura in care fumatul afecteaza riscul internarii in spital din cauza COVID-19. Pentru realizarea studiului, echipa de cercetatori a analizat fisele medicale, rezultatele testelor COVID, datele privind internarile in spital si certificatele de deces.

Studiul a fost publicat in revista Thorax, iar in cercetare au fost inclusi aproximativ 421.469 de oameni.

Dintre acestia, 1.649 au fost testati pozitiv la COVID, 968 au fost internate in spital in legatura cu coronavirusul si 444 de persoane au murit din cauza COVID-19.

Majoritatea (59%) nu fumasera niciodata, peste o treime (37%) erau fosti fumatori, iar 4% erau actuali fumatori.

Dintre actualii fumatori, majoritatea (71%) fumau intre una si 19 tigari pe zi, in timp ce 29% fumau 20 sau mai multe tigari pe zi.

Rezultatele studiului au aratat ca, prin comparatie cu persoanele care nu au fumat niciodata, actualii fumatori prezentau un risc cu 80% mai mare de internare din cauza COVID-19.
La cei care fumau intre una si noua tigari pe zi riscul de deces din cauza COVID-19 se dubla, in timp ce persoanele care fumau intre 10 si 19 tigari pe zi erau de aproape sase ori mai predispuse la deces din cauza coronavirusului.

Autorii studiului au concluzionat ca rezultatele din doua abordari analitice demonstreaza un efect cauzal al fumatului asupra riscului de severitate a bolii COVID-19.

Etichete: risc deces fumatori, riscuri fumatori covid, forme grave covid fumatori

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.