Fructe si legume din import cu pesticide peste limita admisa

LEGUME-FRUCTE-PESTICIDEInspectorii ANSVSA au controlat peste 3.850 de transporturi de legume si fructe din import care au ca risc asociat prezenta de reziduuri de pesticide.

Controalele s-au derulat in perioada 1 ianuarie – 4 mai, perioada in care s-au prelevat, pentru determinari de laborator, 862 probe.  

Verificarile au fost realizate in posturile de inspectie la frontiera si punctele finale de import si au vizat determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.

Pentru cele 862 de probe prelevate si transmise pentru analiza, au fost eliberate buletine pentru un numar de 822, restul aflandu-se in curs de finalizare a determinarilor de laborator.

„Dintre cele 822 de probe analizate, 7 probe au prezentat depasire a limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme. Rezultate neconforme s-au inregistrat la urmatoarele produse: o proba de tomate provenite din Iordania, o proba de ardei iute, provenit din Iordania, o proba de mere, provenite din Macedonia, patru probe de fasole boabe, provenite din Etiopia”, scrie intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

De asemenea, inspectorii au efectuat verificari si la depozitele de destinatie pentru fructe si legume.

„Probele, prelevate cu ocazia acestor verificari, au fost supuse analizelor de laborator, rezultand un numar de 126  probe conforme si 3 probe neconforme, astfel: o proba de ardei kapia rosu, o proba de rodii  si o proba de lamai. Toate probele cu rezultat neconform au provenit de la transporturi de fructe si legume cu origine Turcia”, mai scrie in comunicatul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Conform procedurilor, loturile neconforme au fost dirijate catre neutralizare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.