Formular de exprimare a consimtamantului pentru testarea in scoli cu teste rapide antigen

In cazul elevilor care prezinta in timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sanatatii recomanda testarea cu teste antigen rapide in cabinetele medicale scolare, atunci cand acest lucru este posibil.

β€œTestarea este esentiala pentru deschiderea in siguranta a scolilor, pentru sanatatea copiilor si profesorilor si pentru binele intregii comunitati. Pentru ca testarea sa fie posibila, este necesar ca parintii sa isi exprime in scris consimtamantul”, transmite Ministerul Sanatatii intr-o informare publica.

Formularul poate fi descarcat de AICI.

Potrivit sursei citate, masurile instituite prin Ordinul comun 93/3235 din 4 februarie 2021 al Ministerelor Sanatatii si Educatiei sunt menite sa protejeze sanatatea publica in contextul actual, cu respectarea legislatiei privind drepturile pacientilor. In situatia reluarii activitatii educationale cu prezenta fizica in unitatile de invatamant aceste masuri au ca scop protejarea interesului superior al copilului.

Consimtamant informat

Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului Sanatatii publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV „Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Art. 8.
(3) In cazul pacientului minor, acordul scris se va obtine de la parinte ori de la reprezentantul legal sau, in lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiata. Prin ruda cea mai apropiata in sensul prezentului alineat se intelege rudele majore care insotesc pacientul minor, pana la al patrulea grad inclusiv.
Avand in vedere riscurile epidemiologice existente in contextul international actual si necesitatea respectarii Ordinului Ministerului Sanatatii 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, 𝗣𝗔̆π—₯π—œπ—‘π—§π—˜π—Ÿπ—˜ 𝗔π—₯π—˜ 𝗗π—₯π—˜π—£π—§π—¨π—Ÿ, 𝗑𝗨 π—’π—•π—Ÿπ—œπ—šπ—”π—§Μ¦π—œπ—”, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapida COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapida Covid 19 este un act medical si este supusa reglementarilor aferente in vigoare.
___
Informatii relevante din ordinul comun al Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Ministerului Sanatatii (http://bit.ly/ordin_comun_scoli):

In cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs stare febrila sau alta simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2, se aplica protocolul de izolare. In cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian in vederea testarii elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a implinit varsta de 18 ani va semna consimtamantul personal. Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre DSP/DSPMB in maxim 24 ore. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, ca si in cazul in care nu exista cabinet medical in unitatea scolara, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomanda si:

1) cadrelor didactice si altor angajati ai unitatii scolare, simptomatici, a caror simptomatologie de boala debuteaza in timpul orelor de curs
2) colegilor cazurilor confirmate atat elevi (colegi de clasa) cat si cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de invatamant (inclusiv celor asimptomatici), imediat dupa confirmarea primului caz.

Etichete: testare covid scoli, testare covid elevi, formular consimtamant testare elevi,

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.