Focar de ciuma in Madagascar

Un focar de ciuma izbucnit in Madagascar a ucis 21 de persoane, alte peste 100 fiind infectate, a anuntat duminica Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de DPA.

Autoritatile din Madagascar au anuntat interzicerea adunarilor publice de amploare, masura menita sa opreasca raspandirea afectiunii.

Cunoscuta multora ca boala din Evul Mediu care a devastat Europa, ciuma — forma sa bubonica — este inca endemica in unele tari, inclusiv Madagascar, stat insular aflat in sud-estul Africii.

”OMS este ingrijorata de faptul ca ciuma se poate raspandi deoarece este deja prezenta in mai multe orase, iar acesta este inceputul sezonului epidemic, care se desfasoara in mod obisnuit din septembrie pana in aprilie”, se arata intr-o declaratie semnata de Charlotte Ndiaye, reprezentanta a OMS in Madagascar, conform Agerpres.

OMS a adaugat ca actuala epidemie este neobisnuita deoarece, ”spre deosebire de focarele din trecut, afecteaza zone urbane largi, ceea ce creste riscul de transmitere” a bolii.

Premierul Olivier Mahafaly a anuntat sambata la televiziune ca ”toate intalnirile si evenimentele” din capitala, precum competitiile sportive, vor fi suspendate temporar in ”incercarea de a stopa raspandirea acestei boli”, mai relateaza sursele citate.

Tulpina pneumonica a bolii, mai rara — care se raspandeste in urma contactului cu o persoana infectata — este fatala daca nu este tratata in decurs de 24 de ore.

Aproape jumatate dintre cazurile identificate pana in prezent sunt de ciuma pneumonica, a anuntat OMS.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.