Fiecare spital judetean de urgenta va avea cate un centru pentru tratarea AVC-ului


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca de la 1 ianuarie 2019 fiecare spital judetean de urgenta va avea un centru in care sa fie tratati pacientii cu accident vascular cerebral (AVC).

„Partea de neurologie afecteaza cel mai mult calitatea vietii unor pacienti post traumatic, adica accidente vasculare si alte diagnostice. In primul rand ne gandeam sa definim foarte clar recuperarea neurologica. Dorim sa infiintam aceste centre de ‘stroke’ in fiecare spital judetean, deja avem aceste 11 centre, dar pentru a le putea pune in functiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregati la Bucuresti, intr-un centru de pregatire, vom aloca resurse pentru asta. Acest program national sper eu ca va incepe sa functioneze din plin de la 1 ianuarie. Incercam sa punem pe hartie o colaborare foste buna intre unitatile de primiri urgente, servicii de ambulanta, SMURD, astfel incat pacientul sa ajunga in timp util, in 3 ore, sa putem sa-i facem aceasta tromboliza”, a afirmat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca in Romania, neurologia este un domeniu inca insuficient dezvoltat, “cu toate ca avem varfuri din punct de vedere profesional”.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Grasu a mentionat ca, in prezent, Romania are tot ce ii trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru ca toate cele 41 de centre sa inceapa activitatea.

„Bolile neurologice si, in special, accidentul vascular cerebral sunt in topul afectiunilor care produc moarte sau dizabilitati in Romania. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producatori de dizabilitate, mai mult de jumatate din pacientii cu un accident vascular ischemic pleaca acasa cu macar o dizabilitate. Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetara pentru cheltuielile legate de medicamente si de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor ‘stroke’-ului. In mod cert, vom castiga ani de vita, vom castiga ani de viata de calitate si in mod cert vom face economii importante pentru bugetul Romaniei, nu doar pentru bugetul Ministerul Sanatatii”, a aratat secretarul de stat, conform sursei mentionate.

In alta ordine de idei, Cristian Grasu a anuntat ca Ministerul Sanatatii pregateste o centralizare a capacitatilor romanesti in ceea ce priveste centrele de reabilitare, de recuperare, de balneo-terapie.

‘La acest capitol stam destul de bine si cu un efort minim am putea obtine rezultate extraordinare si in acelasi timp am putea ajuta Romania sa isi imbunatateasca rata turismului’, a precizat el.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.