Fibromul uterin in sarcina poate sa fie tratat

Datele statistice arata ca aproximativ 25% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin, conform unui studiu realizat de Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie.

Aceasta problema medicala are si o solutie care consta in operarea fibromului, daca acesta nu poate sa fie tinut sub control medicamentos. Practic, in cazul acestora paciente are loc o operatie de histerectomie, care presupune extirparea intregului uter, sau miomectomia deschisa, adica extirparea fibromului dupa incizia larga a abdomenului.

Fibromul uterin in sarcina:

Astazi, gratie tehnicii de operare laparoscopica, uterul nu mai este pus in pericol, adica nu mai trebuie sa se faca incizia in zona abdominala. In felul acesta, pacienta poate, peste ani, sa ramana gravida si sa duca sarcina la final. Mai mult, sunt si cazuri de femei insarcinate care sunt operate, iar copilul nu are nicio suferinta.

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 saptamani dupa ce a ramas insarcinata. Desi pacienta a primit indicatie de oprire a sarcinii si ulterior efectuarea unei operatii de indepartare, a refuzat. A fost una din cele mai impresionante interventii realizate personal, indepartarea unui fibrom gigant, in prezenta unei sarcini de 8 saptamani. Urmare operatiei de indepartare a fibromului uterin sarcina a decurs corect, absolut fara niciun eveniment, ajungand la termen”, a explicat dr. Silviu Istoc medic specialist obstetrica-ginecologie.

Fibroamele uterine sunt frecvente in cazul femeilor de varsta fertila, si de aceea numai gandul ca nu vor mai putea aduce pe lume copii este depresiv. Si mai dramatic este atunci cand sarcina apare concomitent cu o tumora uterina giganta, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnata la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate tesuturi din organism, de aceea operatiile pe uter in sarcina sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regula evitate. Insa uneori, beneficiile contrabalanseaza riscurile, si in cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„De cele mai multe ori femeile nu au simptome si de aceea nici nu stiu ca au un fibrom. De aceea, ajung la spital in faza avansata, au anemie deoarece pierd mult sange, in felul acesta se pacientele nu prezinta simptome si atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital cu anemie dupa ce pierd foarte mult sange, ingreunand astfel tratamentul, dar si posibilitatea unei vieti normale si a sansei de a fi mama. Mai mult decat atat exista anumite studii care demonstreaza ca fibromul uterin ar putea fi o cauza a infertilitatii, pentru ca poate impiedica implantarea in uter a oului fertilizat, facand putin probabil succesul de fertilizare in vitro. In acelasi timp creste riscul de avort spontan”, a explicat medicul Silviu Istoc. 

Principalele simptome ale fibromului uterin:

De regula, simptomele sunt: menstruatie abundenta, durerea la menstruatie, sangerarile intre cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, nasterea prematura, avortul spontan.
Diagnosticul este usor de stabilit printr-o ecografie, insa foarte multe femei vin rar la medic pentru controale de rutina si de aceea, de multe ori ajung la histerectomie.

Operatia laparoscopica, recuperare rapida

Interventia se face sub anestezie totala si dureaza aproximativ doua ore. Pacienta va trebui sa nu mai manance inca de cu o seara inainte, pentru ca tubul digestiv sa aiba continut minim si sa nu incurce expunerea uterului. Spre deosebire de operatia de miomectomie clasica, laparoscopia face posibila o recuperare foarte rapida, externarea facandu-se in 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei datorita mentinerii uterului, recuperarii rapide si in special a posibilitatii de a avea copii.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Silviu Istoc , medic specialist obstetrica-ginecologie. 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Lavinia spune:

    Buna ziua, am fost diagnosticata cu fibrom intramural, intracavitar de aprox 5/6 cm. Am 40 de ani si as dori sa raman insarcinata. Credeti ca se poate opera?

    Multumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.