Femeile geloase si nervoase risca dementa si boala Alzheimer

Risc crescut de Alzheimer in cazul femeilor de varste medii, geloase si cu stari de spirit instabile.

Cu alte cuvinte studiul sustine ca femeile geloase, femeile nervoase sunt la risc de a face la un moment dat in viata boala Alzheimer.

Cel putin asa reiese dintr-un studiu publicat saptamana aceasta in publicatia online „Neurology”,  revista apartinand Academiei Americane de Neurologie.

In urma unui studiu realizat pe un esantion de 800 de femei cu varste cuprinse intre 38 si 46 de ani s-a constatat ca un procent de 19 %  dintre ele au fost afectate mai tarziu de dementa.

Ele au fost analizate si supuse unor teste de memorie si de personalitate, care sa indice daca sunt extrovertite sau introvertite.

Totodata, cercetarea  a urmarit si nivelul lor de nervozitate.

Femeile au fost intrebate daca au trecut printr-o perioada de stres in viata lor, cu stari de iritabilitate, tensiune, nervozitate, frica, anxietate sau tulburari de somn, care sa fi durat cel putin o luna de zile si care sa le fi afectat  activitatea profesionala sau  viata de familie.

Raspunsurile au fost clasificate pe o scara de la zero la cinci, cele cu „0” insemnand ca subiectul nu a avut nicio perioada de stres, iar cele cu „5” indicand ca se confruntase cu un stres constant in ultimii cinci ani.

Agentia chineza Xinhua care a relatat despre acest studiu scrie ca  femeile care au dat raspunsuri cotate pe o scara de „3” la „5” sunt considerate a fi „in primejdie”.

Cercetarea a rezultat faptul ca acele femei  care au avut cele mai mari punctaje la testele de nevroza, au dezvoltat un risc dublu de a face dementa, comparativ cu cele care au avut scoruri mai  mici la teste.

Legatura de cauzalitate depinde de starea de stres acumulata pe termen lung, explica specialistii.

Cercetatorii care au participat la acest studiu au concluzionat ca femeile retrase care au trecut si prin unele dificultati usoare, au avut un risc mai mare de a suferi mai tarziu de Alzheimer.

16 dintre  63 de femei, adica un procent de 25 %, care s-au confruntat cu aceste probleme si care erau si introvertite, au dezvoltat mai tarziu boala Alzheimer.

„Cele mai multe cercetari in legatura cu boala Alzheimer au fost consacrate unor factori cum sunt educatia, inima si factorii de risc din sange, traumatismele craniene, istoria familiei si genetica”, a spus autorul studiului, Lena Johannsson de la Universitatea din Gothenburg , Suedia, citat de Agerpres.

Acest studiu a confirmat ca „personalitatea poate influenta riscul individual de a dezvolta dementa, prin efectul sau asupra comportamentului, stilului de viata sau a reactiilor la stres”, a mai precizat cercetatoarea americana.

Etichete: femei geloase, femei nervoase

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.