Femei cu suspiciuni de cancer la san intr-o campanie de consultatii gratuite

cancer la sanAproximativ 14% dintre cele 1.129 de femei care au fost consultate gratuit, in perioada 15 octombrie – 27 noiembrie, prezentau suspiciuni de cancer la san.

Consultatiile s-au realizat in cadrul campaniei „Nu am facut destul” desfasurata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Potrivit unor date prezentate miercuri de presedintele FABC, Cezar Irimia, 78% dintre femeile examinate nu facusera, anterior, niciun control medical la san, 6% au un istoric de cancer la san in familie, iar 3% dintre femeile cu probleme la sani nu au implinit 40 de ani.

El a precizat ca anual sunt diagnosticate cu cancer la san 8.900 de femei, dintre acestea aproximativ 30% pierzand lupta cu viata.

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB), 1.129 de femei din sapte judete — Bacau, Buzau, Brasov, Arges, Valcea, Gorj si Mehedinti — au fost consultate clinic in perioada octombrie — decembrie.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atentioneaza asupra necesitatii derularii unui program national de screening.

„In strainatate, programele nationale de screening sunt o normalitate. Noi credem ca e timpul sa acceptam ca dreptul la sanatate chiar este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani, realizat in concordanta cu recomandarile europene, ar fi esential”, a declarat Cezar Irimia, citat de Agerpres.

Medicii au observant ca cele mai frecvente modificari ale sanilor sunt prezenta formatiunilor palpabile, dureroase sau nedureroase, precum si retractarea mameloanelor sau secretiile mamelonare.

De aceea, au lansat o recomandare de autoexaminarea lunara a sanilor si sfatuiesc femeile sa mearga imediat la medic daca observa semne precum: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.