Fara programare e posibil sa nu primiti retete compensate de la Medicul de Familie!

poza consult medical de specialitateS-a vorbit multe despre noul Contract dintre CNAS si Medicii de Familie, care aduce o veste buna pentru pacienti, si anume nu mai exista limitare pentru emiterea retetelor si biletelor de trimitere pentru pacientii care depasesc 20 de consultati pe zi si se specifica ca pacientul poate primi “la cerere” documente precum Avize medicale, adeverinte, etc.

In realitate, este insa foarte posibil ca fara programare, medicul de famile sa nu va poata emite bilete de trimitere, retete compensate sau alte acte la care Dvs aveti dreptul ca asigurat.

Este de vina medicul de familei? Este oare la bunul sau plac acest lucru? In fond, Dvs , ca asigurat ar trebui sa aveti dreptul la aceste documente.

Ei bine, in realitate Medicul de Familie este platit de catre Casa de Asigurari, (deci din banii Dvs.) sa fie la dispozitia pacientilor asigurati 5 ore pe zi. In aceste 5 ore pe zi – comunicate pacientilor prin afisarea programul de lucru al cabinetului disponibil obligatoriu la usa, medicul de familie poate acorda consultatii gratuite (a se intelege decontate de catre CNAS).

Daca veniti in afara celor 5 ore prevazute pentru asigurati, veti plati consultatia. De aici un bun motiv pentru care ar trebui sa va faceti o programare!

Insa mai exista o limitare: Medicul de familie poate acorda consultatii asiguratilor (cele decontate de CNAS) doar in limita a 20 pe zi lucratoare. Aceste consultatii si le poate gestiona in functie de programarile pacientior. In afara limitei de 4 consultatii pe ora, deci 20 de consultatii in cele 5 ore de cabinet, medicul de familie va poate consulta, dar numai contra cost, iar medicul nu are dreptul de a elibera documente in relatie cu casa de asigurari (retete compensate, bilete de trimitere).

Singurul care stie cate consultatii gratuite are disponibile pentru asigurati, cate consultatii disponibile in care poate emite trimiteri, retete si alte documente este doar cabinetul medicului de familie (medicul sau asistenta care tine programarile).

Ca pacient, trebuie sa stiti ca depasirea acestor restrictii conduce la imputarea sumelor de bani respective catre medic, chiar daca medicul doreste din toata inima sa va ajute. Orice reteta emisa in afara restrictiilor este imputata ulterior medicului din propriul buzunar, cu penalizari!

Orice bilet de trimitere pentru o consultatie la alt specialist sau pentru analize de laborator va fi imputat si medicul va plati din buzunar contravaloarea acestor analize. Consultatia la cerere NU este decontata de casa de asigurari, prin urmare atat consultatia cat si orice document eliberat de medic trebuie achitate de pacient.

Pentru toate taxele pe care medicul de familie le percepe de la pacienti, tarifele sunt achitate la avizierul cabinetului si se elibereaza chitanta fiscala.

Prin urmare, adresati-va medicului de familie pentru orice problema de sanatate, si periodic pentru consultul de preventive, insa numai cu programare!

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), care doreste sa asigure o mai buna comunicare intre pacienti si medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Lesnic Camelia spune:

    Buna ziua,dupa ce am citit articolul „Fara programare e posibil sa nu primiti retete compensate de la Medicul de Familie!” am o intrebare : la o consultatie gratuita ca si asigurat , programata in timpul celor 5 ore de program a medicului de familie, in urma consultatiei pot primi de la medic ORI o reteta ,ORI bilet de trimitere (la specialist/ laborator , in functie de caz ), dar NICIODATA in aceasi zi si reteta si bilet de trimitere ??? Azi primesc doar reteta lunara , iar pentru o trimitere trebuie MUSAI programare in alta zi (a doua zi) !! E legala aceasta organizare, si daca da, in care lege e specificat acest lucru ! Va multumesc !!

    • Bindiu Bogdan spune:

      Ce prostie. Adică dacă te doare spatele si de-abia te miști înseamnă că te programezi si suferi in co tinute când îți vine rându.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.