Familia are un rol hotarator in preventia diabetului

Familia si scoala au un rol important in ceea ce priveste preventia diabetului la copii, spune Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

„Familia are un rol deosebit de important si alegerea temei – ‘Familia si diabetul’ – nu este intamplatoare, pentru ca familia are un rol hotarator in ceea ce priveste preventia. In primul rand, prin educarea copilului pentru un stil de viata sanatos. Dar si scoala, in egala masura, are un rol important, motiv pentru care Administratia Prezidentiala a sustinut si sustine necesitatea implementarii in scoli a materiei ‘Educatie pentru sanatate’, care sa cuprinda notiuni pornind de la cele mai clare pentru copiii de ciclul primar si ulterior pentru gimnaziu si liceu privind reguli simple, privind alimentatia sanatoasa si promovarea sportului”, a precizat Diana Paun, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, cunoasterea simptomelor prin care se manifesta aceasta afectiune este esentiala pentru diagnosticarea precoce si initierea tratamentului astfel incat sa se evite complicatiile diabetului.

„O atentie deosebita trebuie sa o manifeste parintii, care trebuie sa fie la randul lor educati, constientizati si responsabilizati tocmai pentru a recunoaste simptomele la copil, iar unul dintre mesajele campaniei globale lansate la nivel international porneste de la faptul ca patru din cinci parinti intampina dificultati in a detecta la timp semnele de alarma care sunt asociate diabetului. Pe langa preventie si depistare precoce, membrii familiei sunt primii care pot oferi suport moral tinerilor, micutilor cu diabet”, a mai subliniat medicul.

La nivel mondial, in fiecare an, la data de 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Diabetului, o campanie globala de constientizare si informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sanatatii populatiei. In 2019, tema dedicata Zilei Mondiale a Diabetului este „Familia si Diabetul”.

Etichete: familia si diabetul, preventie diabet, simptome diabet tip 1, simptome diabet tip 2, alimentatie sanatoasa

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.