Examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san in cinci judete din tara

Peste 1.000 de femei din Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau si Suceava vor beneficia in octombrie si noiembrie de examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san.

Testarile au loc in cadrul campaniei „Nu am facut destul”, editia a patra, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Voluntarii de la Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI) vor efectua masuratori de glicemie, tensiune si pulsoximetrie, consultatii oftalmologice, dar si o electrocardiograma.

Toate aceste testari pot fi facute si de barbati. Pe langa consultul la san, femeile vor beneficia si de o ecografie mamara, precizeaza FABC intr-un comunicat de presa.

Anul trecut, in cadrul campaniei desfasurate in sapte judete din sudul si centrul tarii, 1.129 de femei au beneficiat de examinari gratuite la sani. Dintre acestea, 78% nu facusera niciodata un astfel de control, 14% prezentau suspiciuni de cancer de san, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani, se mai mentioneaza in comunicat.

„Foarte multe femei se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Cancerul de san este o boala care se trateaza cu succes in ziua de astazi, insa este extrem de important sa fie depistat in faza incipienta. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de san. Iar aceasta cifra ar trebui sa traga un semnal de alarma in randurile autoritatilor competente. Tara noastra are nevoie urgenta de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de san”, spune Cezar Irimia, presedintele FABC, potrivit sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.