Estimarea gradului de deshidratare la copilul mic

Vara, cald, calatorii si probleme digestive cu febra si deshidratare. Cam acestea sunt elementele ce au definit in ultimele zile „incercarile” prin care trec parintii romani cu ai lor copii, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Cum recunoastem daca o boala diareica, la un copil mic, este grava?

Dupa estimarea gradului de deshidratare.

Potrivit pediatrului, deshidratare severa inseamna prezenta a 2 din urmatoarele:

1. Copilul este letargic sau inconstient
2. Nu poate bea deloc sau bea extrem de putin
3. Are ochii foarte „infundati in orbite”
4. Pliul cutanat este persistent sau foarte „lenes”

Deshidratarea usoara este atunci cand:

1. Copilul este agitat, iritabil fara motiv
2. Bea cu sete evidenta. Ar bea anormal de mult fata de cat bea de obicei.
3. Ochii sunt „incercanati”, putin „infundati in orbite”
4. Pliul cutanat este discret „lenes”

“Un copil care are stare generala buna iar intrarile de lichide sunt mai mari decat iesirile (diaree, varsaturi, transpiratie, urina) nu are risc de deshidratare.

Cata vreme copilul urineaza normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram si pe ora ; un sugar de 8 kg ar trebui sa ude pampersul in 5 ore undeva intre 40-80 mililitri, in total) totul este sub control.

Daca nu va descurcati singuri, cu ajutorul sarurilor de rehidratare orala si al lichidelor clare (NU se opreste alaptarea la san si nu se inlocuieste laptele mamei cu lapte fara lactoza!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde va aflati.”, mai scrie pediatrul Mihai Craciu.

Etichete: boala diareica la copil, deshidratarea la copil, mihai craiu

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.