Emotia pozitiva ne mentine sanatosi si fericiti

emotiaEmotiile sunt trairi afective de scurta durata si de o intensitate variabila, exprimand diverse reactii la situatiile si evenimentele la care luam parte.

Despre efectul benefic al emotiilor pozitive asupra noastra s-a tot vorbit in ultimii 10 ani, cel putin. Psihologi, psihiatri, sociologi, medici de diferite specialitati, au tot emis teorii si ipoteze despre cum ne ajuta emotia pura, cu adevarat pozitiva, la mentinerea unui bun echilibru interior, dar si a celui dintre noi si lumea din jur.

Exemple de emotii pozitive: dragoste, apreciere, bucurie, pasiune, credinta, optimism, fericire, speranta, simpatie, incantare, recunostinta, atasament, stima, entuziasm, incredere, exaltare, iubire, siguranta, acceptare, multumire, satisfactie.

Exemple de emotii negative: frica, vinovatie, ura, gelozie, disperare, manie, razbunare, pesimism, ingrijorare, plictiseala, frustrare, plictiseala, dezgust, tristete, descurajare, suparare, indignare, invidie, dezamagire, furie, regret, mahnire.

Studiu despre emotii

De curand, o echipa de cercetatori de la Universitatea Berkeley din San Francisco a derulat un studiu pe un esantion de cateva sute de tineri.

Concuzia generala a cercetarii a fost aceea ca sentimentele pozitive au o influenta chiar miraculoasa asupra sanatatii fizice si psihice, regland functiile organismului.

Participantilor la studiu li s-a cerut sa tina un jurnal in care sa noteze zilnic situatiile in care au avut sentimente pozitive( surprindere, fascinatie, admiratie).

In acest timp, oamenii de stiinta le-au masurat nivelurile de interleukina-6 (IL-6), substante foarte importante in sistemul de aparare al organismului.

In cazul unor infectii, acestea intervin ca semnale de alarma, declansand mobilizarea sistemului imunitar.

Productia excesiva si pe o perioada indelungata, insa, actioneaza negativ. In cazul in care nu exista o infectie in organism, nivelul ridicat poate sa duca la un proces inflamator in corp.

Astfel, pe durata studiului american, s-a constatat ca nivelurile de interleukina-6 au scazut in zilele in care participantii la studiu au scris in jurnal o experianta pozitiva.

Oamenii de stiinta au aratat ca emotia pozitiva are efect anti-inflamator si, prin urmare, un impact pozitiv asupra sanatatii, iar specialistii in sanatate mintala spun ca gandurile pozitive si emotiile ce survin odata cu acestea duc la echilibru interior si la o viata mai buna din punct de vedere emotional si social.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.