Efectele secundare ale pandemiei: Violenta domestica, alcool, anxietate

In perioada starii de urgenta, la liniile telefonice gratuite puse la dispozitie de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in parteneriat cu Asociatia Proacta EDU, au fost inregistrate 1.600 de apeluri, cu 11.000 de minute de convorbire.

“Top trei pentru care am fost sunati: in primul rand atacurile de panica, apoi situatii de depresie si situatii in care anxietatea era mai crescuta. Teama de boala, teama ca ar putea sa nu mai existe locuri in spitale, teama de a nu-si pierde locul de munca, teama de a nu-si pierde calitatea vietii, teama ca nu va mai fi viata la fel ca inainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog si presedinte al Asociatiei Proacta EDU, potrivit Agerpres.

Si Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat mai multe apeluri, in cadrul carora a fost acordata consiliere psihologica.

Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, sesizarile privind violenta domestica au fost mai multe in perioada starii de urgenta, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019.

„Daca ar fi sa comparam perioada aceasta cu cea de anul trecut, putem observa ca exista o scadere inregistrata la infractiunile sesizate, dar daca ne uitam la cele care sunt majoritare in statistica violentei domestice, la amenintari avem o crestere de 2 la suta si la loviri si alte violente o crestere de circa 1 la suta”, sustine comisar sef de politie Angela Chirvasuta din cadrul Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii – IGPR, conform sursei citate.
Specialistii din cadrul unei clinicii care lucreaza cu persoanele care dezvolta dependente de anumite substante sustin ca in perioada de izolare romanii au consumat mai mult alcool, fata de obicei.

Potrivit specialistilor, oamenii au consumat alcool ca sa poata sa doarma sau ca sa poata sa isi calmeze anxietatea sau pur si simplu de plictiseala si sa compenseze faptul ca nu mai aveau aceleasi ocazii pe care le aveau inainte de pandemie.

Etichete: efecte pandemiei, efecte izolare, consum de alcool, violenta domestica, anxietate, atacuri de panica

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.