Educatia pentru sanatate, din nou absenta din programa scolara obligatorie

sport-rezultate-scolarePotrivit Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor, in Romania se estimeaza ca 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar 6 din 10 fac doar 1, cel mult 2 ore de sport pe saptamana.

Se constata, astfel, ca numarul elevilor care nu fac educatie sportiva este tot mai mic cu cat acestia inainteaza in varsta. Practic educatia pentru sanatate care este esentiala lipsese in scolile din tara noastra.

Potrivit aceluiasi raport, 2 din 10 elevi stau cate 4-5 ore in fata televizorului, astfel ca sedentarismul risca sa ia locul stilului activ de viata. Sedentarismul predispune la obezitate si creste riscul pentru diabet zaharat de tip 2, de aceea inclusiv programa scoala la catedra de educatie fizica trebuie sa nu lipseasca. 

In acest context, programul optional de educatie pentru sanatate I sport pentru clasele a IX-a si a X-a reintroduce la clase activitatile sportive si incurajeaza tinerii de liceu sa adopte un stil de viata sanatos.

Programul este implementat de organizatia Junior Achievement, finantat de AstraZeneca si sprijinit de Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si cuprinde elemente de preventie a imbolnavirii prin intelegerea modului de functionare a sistemelor cardiovascular si respirator, precum si un program saptamanal de activitati fizice.

Astfel, fiecare liceu poate infiinta un club I sport condus de elevi, aflati sub indrumarea a 1-2 profesori coordonatori.

In Romania,  acest program de educatie pentru sanatate are ca obiectiv preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, mai ales in lipsa informatiei cu privire la sanatate.

Romania  se afla pe locul 3 in lume in privinta ratei mortalitatii din cauza bolilor de inima.

Statisticile arata ca la fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic si ca doar 1 din 10 supravietuieste.

„Educatia fizica in scoala este esentiala, din punctul nostru de vedere, deoarece stim ca deprinderea de a face sport in copilarie se transmite de cele mai multe ori si in viata de adult, la fel cum si lipsa miscarii si comportamentul sedentar se asociaza la adult cu obezitatea si alte probleme grave de sanatate. De aceea, credem ca sustinerea unui program national dedicat educatiei pentru un stil de viata sanatos este o responsabilitate a oricarui parinte sau educator, iar rezultatele programului I sport ne incurajeaza sa continuam acest demers, in stransa colaborare cu partenerii reprezentanti ai autoritatilor si ai medicilor din Romania”, a declarat Radu Rasinar, Director General al AstraZeneca Romania.

Programul I sport este la al treilea an de implementare. Pana acum, peste 14.000 de elevi au beneficiat gratuit de activitati educational-educative.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.