Echipamente noi de radioterapie pentru centrele din Oradea, Craiova si Cluj


Saptamana viitoare, Ministerul Sanatatii va semna contractele pentru achizitia echipamentelor de radioterapie cu care vor fi dotate centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judetean Craiova si Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuta Cluj Napoca.

Primele contracte pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sanatate au fost semnate in luna noiembrie 2017. In urma acestor achizitii, cinci centre din tara vor fi echipate cu aparatura noua: Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Judetean Galati, Institutul Oncologic Bucuresti prof.dr.Alexandru Trestioreanu, Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Universitar de Urgenta Elias, se arata intr-un comunicat de presa al MS.

In perioada imediat urmatoare vor fi lansate licitatiile pentru achizitionarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timisoara si Targu Mures.

Achizitiile de echipamente de radioterapie sunt realizate in baza Acordului de imprumut incheiat cu Banca Mondiala in anul 2014, in valoare totala de 250 de milioane euro. Pentru ca acordul a fost blocat pana anul trecut, fondurile au inceput sa fie accesate abia dupa deblocarea lui, respectiv in anul 2017.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA), astel incat toate achizitiile de echipamente de radioterapie realizate in cadrul Acordului cu Banca Mondiala beneficiaza de consultanta din partea expertilor acestei Agentii. Dupa vizita expertilor AIEA la Ministerul Sanatatii, care a avut loc in luna decembrie 2017, urmeaza sa fie primit in scurt timp un raport care va sta la baza definitivarii politicilor de investitii in activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de imprumut cu Banca Mondiala.

„Daca anul trecut am demarat investitiile pentru contruirea unei retele publice de radioterapie in Romania, anul acesta continuam demersurile in acest sens, astfel incat sa putem asigura accesul pacientilor la radioterapie in cele mai importante spitale publice din tara. Serviciile de radioterapie sunt decontate prin contractele cu Casele de Asigurari de Sanatate, insa trebuie sa facem tot posibilul pentru a scadea timpii de asteptare al pacientilor care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea ca doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reusi sa atingem acest obiectiv „, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.