O echipa de biologi a reusit sa incetineasca imbatranirea si sa prelungeasca viata

Biologii americani au dezvoltat o metoda prin care au incetinit procesul de imbatranire si imbunatatirea starii de sanatate in cazul unor musculite de otet.

O echipa de biologi de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) a dezvoltat aceasta metoda care serveste ca o masina a timpului celulara, intorcand in sens invers acele ”ceasornicului” unui component-cheie al imbatranirii, scrie Science Daily.

In cadrul unui studiu efectuat asupra unor musculite de otet de varsta medie, cercetatorii au imbunatatit in mod substantial starea de sanatate a acestora si le-au incetinit semnificativ procesul de imbatranire, relateaza si Agerpres.

Specialistii considera ca tehnica ar putea duce la gasirea unei modalitati de a intarzia instalarea unor afectiuni precum Parkinson sau Alzheimer, ori a cancerului, atacului vascular cerebral si a altor boli asociate inaintarii in varsta a oamenilor.

Metoda se concentreaza pe mitocondrii, micile generatoare de energie ale celulelor care controleaza dezvoltarea acestora si determina momentul in care acestea traiesc si mor.

Odata cu inaintarea in varsta mitocondriile se uzeaza, iar organitele deteriorate au tendinta de a se acumula in creier, muschi si alte organe. In cazul in care celulele nu le pot elimina, aceste mitocondrii devin toxice si contribuie la aparitia unei game largi de afectiuni, a explicat David Walker, profesor in cadrul UCLA, unul dintre autorii principali ai studiului, potrivit surselor mentionate.

In cadrul cercetarii recente, Walker si colegii sai au descoperit ca pe masura ce musculitele de otet ajung la varsta medie — circa o luna de viata, in cazul lor — mitocondriile isi modifica forma initiala, mica si rotunda, devenind mai mari si elongate.

Acest lucru ”perturba capacitatea celulei de a curata mitocondria deteriorata”, a explicat Walker. ”Cercetarea noastra sugereaza mitocondriile disfunctionale se acumuleaza odata cu varsta in loc sa fie eliminate”, a adaugat el.

Studiul raporteaza ca oamenii de stiinta de la UCLA au indepartat mitocondriile deteriorate scindandu-le in bucati mai mici. Dupa ce au facut acest lucru, musculitele studiate au devenit mai active, mai energice si mai rezistente.
In urma tratamentului aplicat, femelele au trait cu 20% mai mult decat durata de viata obisnuita, iar masculii cu 12% peste medie.

Pentru a scinda mitocondriile, echipa de oameni de stiinta condusa de Anil Rana de la UCLA, a utilizat o proteina numita Drp1 ale carei niveluri, cel putin in cazul mustelor si soarecilor, s-a demonstrat ca scad odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii au crescut nivelurile de Drp1, acest lucru permitand corpului musculitelor sa elimine mitocondriile deteriorate si sa le pastreze numai pe cele sanatoase, mai relateaza Agerpres.

Echipa de cercetatori a observat si ca gena Atg1 a musculitelor joaca de asemenea un rol esential in inversarea imbatranirii celulare. Astfel, prin ”intreruperea” genei, celulele musculitelor au devenit capabile sa elimine mitocondriile deteriorate.

Astfel, s-a dovedit ca in cazul procedurii anti-imbatranire, Drp1 are rol de scindare a mitocondriilor marite, in timp ce gena Atg1 ajuta la ”curatarea” acestora.

Walker a declarat ca pentru ”prelungirea vietii si imbunatatirea sanatatii” musculitelor nu a fost nevoie decat de ”sapte zile de interventie”.

Una dintre problemele de sanatate declansate de aceasta procedura a fost cea a perforatiei intestinale — cercetari realizate anterior de echipa lui Walker au descoperit ca aceasta apare in mod obisnuit cu circa o saptamana inainte de decesul musculitelor de otet — insa, conform studiului UCLA, aceasta a fost intarziata dupa ce insectele au primit o doza marita de Drp1.

Musculitele de otet sunt deseori folosite in experimentele stiintifice deoarece durata lor scurta de viata le permite cercetatorilor sa urmareasca mai usor efectele anumitor tratamente, iar multe dintre trasaturile lor in ceea ce priveste imbatranirea sunt similare cu cele ale oamenilor.

Acum, oamenii de stiinta spera ca tehnica dezvoltata sa poata fi utilizata in viitor pe oameni prin realizarea unui tratament care sa mimeze efectele Drp1 pentru prelungirea duratei de viata prin imbunatatirea starii de sanatate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.