Dr. Marius Filip: Doar 4% din populatie are capacitate tehnica de a-si accesa dosarul electronic de sanatate

Recomandari pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostataDr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a precizat ca la momentul de fata doar 4% din populatie are capacitate tehnica pentru a-si putea accesa propriul dosar de sanatate. Cu toate acestea, dosarul va fi implementat si va ramane in atributia medicilor ca pacientii sa-si poata accesa dosarul.

Ce informatii medicale va cuprinde dosarul electronic de sanatate

Informatiile la care vor avea acces pacientii dar si medicii curanti prin dosarul electronic sunt cele care in mod normal sunt consemnate in fisele de observatie si in registrele de consultatii.

Pacientul trebuie sa isi dea acordul ca medicul sa-I vizualizeze datele din dosar

Conform precizarilor lui dr. Marius Filip, doar in situatiile de urgenta accesul dosarului se poate face fara acordul pacientului.

“In zona de urgenta sunt informatii care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sange, boli cronice, proteze, dispozitive si inca doua care au fost cerute de medicii de familie: internarile si ultimele prescriptii”, a precizat dr. Marius Filip.

Expertul CNAS a explicat ca un pacient poate sa vada cine i-a accesat dosarul, ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat.

Care este procedura de accesare a datelor din dosarul electronic

Marius Filip a precizat ca initializarea dosarului se face la prima consultatie, fie ca este la medicul de familie, fie la spital.

Exista doua posibilitati de accesare a doarului: cardul de sanatate introdus in cititor sau matricea de securitate.

Matricea de Securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinatii de cifre de pe orizontala si diagonala. Este preluata de la sistemul bancar. Matricea de Securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi inmanata pacientului de catre medic. (…) Matricea se va da catre pacient, va fi printata pe hartie. Va putea fi data de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie”, a precizat Marius Filip.

Sursa: www.agerpres.ro

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • eftimiu mariana spune:

    Discutiile on line medic-pacient sunt un surogat act medical.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.