Dr. Alin Nicolescu: Psoriazisul nu este o boala contagioasa


Psoriazisul este a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Datele statistice arata ca in lume sunt peste 125 de milioane de bolnavi, iar in Romania aproximativ 400.000 de persoane au psoriazis.   

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie atrage atentia cu privire la consecintele severe ale psoriazisului – o boala cronica, sistemica, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii serioase. In continuarea demersului de constientizare din cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!”, Societatea Romana de Dermatologie transmite mesajul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si subliniaza necesitatea unui management adecvat al afectiunii, in vederea cresterii calitatii vietii pacientului.

Psoriazisul nu se ia, nu este contagios

„Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic. Concret, pacientul poate sa aiba foarte multe comorbiditati, de exemplu diabet zaharat, sindrom metabolic, afectiuni cardiovasculare, depresie, iar speranta de viata a acestora scade cu 5 ani. De asemenea, 3 din 10 pacienti cu psoriazis pot dezvolta in timp artropatie psoriazica. Peste 2% din populatia tarii are psoriazis, insa pacientul este bine sa inteleaga ca boala poate sa fie controlata daca boala este bine gestionata. Este vital diagnosticul timpuriu. ”, a declarat prof. de. Calin Giurcaneanu, Presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Aceasta a mai spus si ca psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic. De asemenea, varsta de debut a maladiei este situata in intervalul 15-30 de ani, insa psoriazisul poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii.

Specialisti prezenti in sala, au atras atentia asupra faptului ca psoriazisul este o afectiune complexa, cu multe boli asociate si manifestarile sale se regasesc dincolo de suprafata vizibila a pielii. Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicatii severe la nivel psihosocial si profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate si izolate. Mai exact, peste 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o ”rusine sociala”, 60% dintre pacienti  sufera de episoade depresive si 1 din 3 bolnavi a avut un gand suicidal intr-un anumit moment.   

 „Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorbiditati. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate a bolii asociate de cateva ori mai mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central. Insa, medicul de familie este primul care ia contact cu pacientul si care trebuie sa-l trimita la specialist pentru tratament”, a spus dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie.

Specialistul a mai spus si ca o analiza la nivelul tarii arata ca Romania are unul dintre cele mai bune registre de psoriazis vulgar, incluzand peste 7.000 de pacienti, acesta fiind poate si unul dintre cele mai bune registre de boala din tara.

„Psoriazisul poate fi controlat si tratat daca este bine gestionat si, din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii de tratament biologic. La acest capitol, Romania sta la fel de bine precum alte tari, cum ar fi Germania si Franta si putem sa le oferim pacientilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie sa faca pacientii este sa se prezinte la medic si sa asculte sfaturile de specialitate”, a sustinut, dr. Alin Nicolescu.

In vederea unui bun management al bolii, care sa permita pacientului sa duca o viata normala, diagnosticarea precoce joaca un rol extrem de important. In baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul si numai cu ajutorul sau boala se poate tine sub control.

Medicii prezenti la eveniment astazi au spus si ca psoriazisul este considerata in mod gresit o boala transmisibila, iar adesea pacientii sunt discriminati si izolati.

„Impactul resimtit, in calitate de persoana cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci si la nivel emotional, pentru ca boala te afecteaza pe toate planurile. Psoriazisul afecteaza de la modul in care te percepi tu pe tine insuti, pana la alegerea si practicarea unei meserii, de la modul in care relationezi cu persoanele apropiate, la modul in care iti petreci timpul liber. Ajungi inevitabil sa te gandesti cum vor reactiona membrii familiei, prietenii dar si colegii de la locul de munca, asa ca boala poate sa iti controleze alegerile in viata, iar episoadele de depresie te pot impiedica sa iti desfasori activitati care pentru altii pot parea banale. De exemplu, daca ai un psoriazis vulgar este ingrozitor de dureros sa te speli pe maini desi este firesc sa o faci chiar de mai multe ori pe zi”, a declarat Rozalina Lapadatu, Presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si pacient cu psoriazis.

Etichete: psoriazisul nu se ia, dr. Alin Nicolescu,psoriazisul nu e contagios

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.