Dorinta de a fi mama este contagioasa

adolescenti-cu-hivUn numar tot mai mare de tinere sub varsta de 20 de ani ajung sa fie mame, cele mai multe printr-o sarcina nedorita. Statisticile arata ca, in Romania, 10% din nasteri sunt asociate cu tinerele sub 20 de ani. Un studiu sociologic publicat in revista de specialitate “American Sociological Review” arata ca o tanara este mai predispusa sa aiba o sarcina daca in grupul ei de prietene exista o persoana sau mai multe de aceeasi varsta care au un copil pentru prima data.

In ce conditii dorinta de a avea un copil este contagioasa

La studiu au participat peste 1700 de femei cu varsta intre 15 si 30 de ani. In cadrul grupurilor de prietene  incluse in studiu, s-a observat ca dorinta de a deveni mama crestea semnificativ la tinerele care aveau o prietena care tocmai a nascut.

Mai mult, tinerele incepeau sa fie interesate nu doar de posibilitatea de a avea un copil, ci si de a obtine informatii despre perioada de sarcina sau despre ingrijirea unui nou-nascut.

Mai mult, acestea considerau ca depinde de integrarea lor in grupul de prieteni sa aiba la randul lor un copil si sa imparta experienta sarcinii intre prietene.

Tinerele se confrunta cu presiunea sociala de a face un copil

Un alt argument al autorilor acestui studiu este ca fetele din grupuri cu mame tinere incepeau sa resimta o anumita presiune sociala in legatura cu posibilitatea unei sarcini.

Specialistii avertizeaza parintii ca o adolescenta care are in grupul ei de prietene o persoana care a trecut printr-o sarcina poate fi influentata sa aiba un copil.

Pe de alta parte, dorinta de a avea un copil imediat ce o prietena a nascut dispare semnificativ cu trecerea timpului, dupa doi ani interesul putand sa dispara complet.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.