‘Doneaza sange! Fii erou!’ – campanie de donare de sange in Bucuresti

O noua editie a campaniei ‘Doneaza sange! Fii erou!’ se va desfasura in perioada 4 – 8 noiembrie, la Palatul Facultatii de Medicina din cadrul UMF ‘Carol Davila’ si la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Campania este organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’, prin Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa al organizatorilor, statisticile privind procentul donatorilor de sange la nivel national , respective 1,7% din populatia Romaniei, comparativ cu circa 70% in Austria sau circa 55% in Franta, reprezinta un semnal de alarma cu privire la nevoia pregnanta si permanenta de sange si de preparate sanguine.

Conditii pentru un potential donator de sange

Donatorii trebuie sa se prezinte la una din cele doua sectii de donare disponibile, la Facultatea de Medicina sau la Centrul de Transfuzie Sanguina, iar in urma unui control de rutina realizat de specialisti in hematologie, cei care indeplinesc conditiile esentiale de admisibilitate vor incepe procesul de recoltare.

Donatorii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania sau cetateni ai UE cu resedinta in Romania, sa aiba intre 18 si 60 ani, greutatea cuprinsa intre 50 si 100 kg – femeile si 60 – 120 kg barbatii, tensiunea arteriala sistolica sa fie intre 10 si 18 mmH, sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele luni, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie (un an si jumatate dupa nastere) sau in perioada menstruala (plus – minus 5 zile), donatorii nu trebuie sa fi consumat bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii.

Totodata, donatorii trebuie sa nu fi avut afectiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinta patologica la sangerare, afectiuni ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice si endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice si imunologice, alergii, interventii chirurgicale, boli profesionale, infectioase si parazitare, afectiuni maligne si encefalopatie spongiforma transmisibila.

La editia de anul trecut, la campanie au participat 1.168 de perosoane, recoltandu-se 525,6 litri de sange care au dus la salvarea a 3.504 vieti.

Etichete: donare de sange, donator de sange, centre donare sange bucuresti, conditii donare sange

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.