Donatori de plasma, la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti, dupa ce s-au vindecat de Covid-19

12 persoane care s-au vindecat de Covid-19 si au dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2 au donat pana in prezent plasma la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti.

„Am inceput saptamana trecuta de marti. Am avut saptamana trecuta cinci donatori pe care i-am facut, iar saptamana aceasta sapte. In total 12 donatori. Saptamana trecuta am facut si instruirea personalului pentru ca este echipamentul nou. A trebuit ca personalul sa fie instruit. Pe echipamentul de plasmafereza se doneaza 600 de mililitri de plasma din care se fac trei pungute a 200 de mililitri”, a declarat Doina Gosa, directorul institutiei, Doina Gosa, potrivit Agerpres.

Ea a explicat ca in cadrul centrului se recolteaza plasma prin procedura de plasmafereza, dar si procedura standard.

„Recoltam plasma prin doua proceduri: procedura de plasmafereza cu ajutorul acelui echipament. Pentru aceste echipamente donatorul trebuie sa aiba abordul venos bun, sa nu se sparga vena, si procedura standard – prin care noi recoltam 450 de mililitri din care preparam un concentrat eritrocitar si o plasma de 200 de mililitri. Procedura de plasmafereza este mai eficienta pentru ca de la un donator luam trei pungute de cate 200 mililitri fiecare”, a mai aratat medicul.

Donarea de plasma se face cu programare, intrucat timpul necesar unei astfel de donari este mai mare decat in cazul sangelui.

Etichete: donare de plasma, donatori de plasma, tratament plasma covid-19, centrul de transfuzii bucuresti

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.