Doar 54% dintre femeile din Romania au o sarcina la varsta recomandata de medici

stres-sarcinaO sarcina la o varsta prea frageda sau la o varsta inaintata pot pune in pericol atat sanatatea mamei cat si pe cea a copilului. O sarcina dupa varsta de 35 de ani poate avea ca urmari nasterea prematura a copilului, tulburari de crestere a fatului si chiar decesul nou-nascutului in prima saptamana de la nastere.

Mamele trecute de 35 de ani au un risc mai mare de complicatii in sarcina

O sarcina dupa 35 de ani creste riscul mortalitatii si morbiditatii materne. Aceeasi consecinta o poate avea si o sarcina inainte de 20 de ani.

Nasterea prin cezariana este mai frecventa la femeile de 35 de ani

Cresterea numarului de mame care au primul copil dupa 35 de ani contribuie decisiv la rata mortalitatii perinatale, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010”.

Procentajul femeilor care au o sarcina dupa aceasta varsta variaza de la 10.9 in Romania la 34,7% in Italia.

La polul opus se situeaza o tara precum Slovenia, unde cele mai multe femei care trec printr-o sarcina au intre 25 si 34 de ani, varsta la care riscurile de complicatii sunt mai mici.

O sarcina dupa 35 de ani poate cauza tulburari de crestere a copilului

Raportul atrage atentia asupra situatiei din Romania unde doar jumatate dintre femei nasc un copil atunci cand au intre 25 si 34 de ani, varsta recomandata de medici.

Cele mai multe insa devin mame fie inainte de 20 de ani (10,6% dintre femei), fie dupa varsta de 35 de ani.

In Europa se inregistreaza tot mai multe sarcini la varsta de peste 35 de ani in tari precum Elvetia, Norvegia, Olanda, Luxemburg, Spania, Grecia, Irlanda, Estonia, Germania sau Danemarca.

Doar in Finlanda a scazut numarul sarcinilor la o varsta cu risc

O sarcina la o varsta inaintata a devenit un trend in Europa. Foarte multe femei aleg viata profesionala inaintea celei familiale, tocmai de aceea ajung sa se casatoreasca sau sa faca un copil dupa varsta de 35 de ani.

Pe de alta parte, situatia materiala precara le determina pe multe femei intre 20 si 30 de ani sa nu faca un copil, ceea ce contribuie decisiv la cresterea mediei de varsta a femeilor care devin mame.

O femeie de 35 de ani poate avea boli cronice care sa afecteze copilul

Un risc major al unei sarcini dupa varsta de 35 de ani este ca bolile mamei sa afecteze dezvoltarea normala a fatului.

Astfel medicii le recomanda femeilor care decid sa devina mame dupa aceasta varsta sa-si monitorizeze foarte bine starea de sanatate, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea.

Medicii atrag atentia ca dupa varsta de 30 de ani o femeie este mai expusa riscului de a dezvolta diabet gestational si hipertensiune in timpul sarcinii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.