Studiu: Doar 38% din cei care nu pot obtine o sarcina merg la medicul specialist in infertilitate

Fertilitatea scade dramatic in Romania, tara noastra aflandu-se sub nivelul de inlocuire a generatiilor. Mai exact, 16,8% din populatia fertila studiata s-a aflat sau se afla intr-o situatie de infertilitate, arata datele obtinute de primul studiu de analiza a problemelor de infertilitate, dat publicitatii luni de Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania (ARUR).

De asemenea, conform studiului initiat de ARUR, 1 din 4 cupluri care isi doreste cat mai curand un copil nu a reusit sa obtina o sarcina pana in prezent, desi incearca de 1-5 ani (27%). La acestia se adauga 11% care persevereaza in incercarea lor de mai bine de 5 ani. Iar, din pacate, in Romania, din cei mai multi care nu pot obtine o sarcina merg la medicul ginecolog pentru rezolvarea problemei de infertilitate (91%), si numai 38% la medicul specialist in infertilitate.

Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intentioneaza sa apeleze la o procedura medicala pentru a obtine o sarcina, iar dintre cei 46% care intentioneaza sa faca acest lucru, 20% apeleaza la Subprogramul National FIV/ET, in timp ce 28% se imprumuta fie la prieteni, fie la banca, majoritatea (88%) apeland si la resursele proprii.

“Aceasta cercetare este foarte importanta pentru noi, fiindca ne duce cu un pas mai aproape de intelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen si ea vine intr-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistata pentru Bucuresti. In reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum sansele cumulate sunt foarte mari. Avem si noi un Subprogram National FIV/ET, vom avea unul la Bucuresti – ar fi util si pentru noi ca medici, si pentru cupluri, sa lucram putin la indicatorii de performanta intermediari, nu numai finali, precum timpul pana la sarcina pe cuplu (pe care cuplurile il apreciaza foarte mult), costul pe sarcina, gradul de stres sau de usurinta a tratamentului pentru a cunoaste si partile mai putin placute”, a spus, prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele ARUR.

Specialistii prezenti la eveniment au explicat ca principalele cauze de infertilitate feminina sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%), rezerva ovariana redusa (15%). In cazul barbatilor, cele mai frecvente probleme sunt cele de la nivelul spermogramei (72%).

Prof. dr. Radu Vladareanu sustine ca cel putin declarativ 46% dintre cupluri vor sa se trateze. Desi, din pacate, peste 45% dintre cei ce vor sa obtina o sarcina cred ca stresul este responsabil pentru problema lor.

“Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. In cazul in care un cuplu are deja un an de contact neprotejat si nu a rezultat o sarcina, trebuie sa apeleze la un medic specialist in infertilitate. Cu siguranta, cauza care impiedica formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afectiune, care trebuie sa fie tratata si inlaturata pentru a putea obtine sarcina. Majoritatea celor care vin la medicul specialist in infertilitate, in maximum 2 ani de zile de la initierea tratamentului obtin o sarcina” a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Potrivit studiului ARUR, dintre cei care incearca de mai bine de un an sa aiba copii, 47% au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reusesc in acest moment sa aiba un copil au o locuinta proprietate personala. Aceste cifre contureaza un profil al cuplurilor cu probleme de infertilitate cu un statut social peste media nationala.

Romania, tara fara o lege privind reproducerea umana asistata

“In 2011 a fost lansat Programul pentru fertilizarea in vitro, un program care finanteaza astazi o singura procedura. Din pacate, acest program a fost intrerupt trei ani si a fost reluat in septembrie 2015. In aceasta perioada, pana la finele anului 2017, s-au nascut 1.306 copii. Eu spun ca este putin, si sustin ca este un program finantat insuficient. In acest moment, sunt 11 clinici care deruleaza aceste program, bugetul fiind de peste 4,7 milioane de lei. In Romania insa nu avem o lege privind reproducerea umana asistata, cred ca suntem singura tara din Europa. Este ceea ce ne dorim sa facem in cadrul acelui cod de legi al Sanatatii pe care il vom elabora”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, prezenta la eveniment.

Studiul a fost realizat in perioada aprilie-mai 2018, pe esantion online, reprezentativ din punct de vedere sex si varsta pentru populatia din Romania, femei in limita de varsta 25-45 ani, respectiv barbati in limita de varsta 25-60 ani, iar baza totala de 4680 respondenti.

Anca Rusen

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.