Dispozitive care pot detecta tuberculoza, la Spitalul Militar din Bucuresti

Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in RomaniaDispozitive care pot detecta ADN-ului bacteriei care provoaca tuberculoza, la Spitalul Militar din Capitala.

Aceste dispozitive care vor fi achizitionate in curand, de asemenea, pot detecta si gena care creaza rezistenta la medicamentele contra bolii.

„Metodele noi de diagnostic bazate pe detectarea ADN bacterian (GeneXpert) si culturi pe medii lichide care imita tesutul pulmonar (Versa TREK) sunt mult mai rapide decat metodele clasice. Prima metoda detecteaza ADN-ul bacterian in 60 de minute si gena rezistentei la Rifampicina (primul pas in diagnosticul MDR-TB – tuberculoza multidrog rezistenta) in 120 de minute. Metoda Versa TREK detecteaza Mycobacterium tuberculosis in 24 de ore si obtinerea culturii are loc in 14 – 21 de zile, iar antibiograma in maxim 30 de zile, spre deosebire de metodele clasice (culturi pe medii Löwenstein-Jensen cu rezultat in 60 de zile si antibiograma in 90 de zile)”, explica, intr-un comunicat, colonelul Ioana-Ruxandra Stefanescu, sefa Sectiei de pneumologie si ftiziologie de la Spitalul Militar.

Programului National de Control al Tuberculozei a facut ca incidenta TBC sa scada de la 142,2 cazuri la 100.000 de locuitori in 2002 la 72,9 la 100.000 de locuitori in 2013. Cu toate acestea, Romania inca se afla pe locul I in Uniunea Europeana la acest capitol

O problema de sanatate publica o reprezinta tuberculoza multidrog rezistenta care apare din cauza unor mutatii la nivelul ADN-ului bacterian, ceea ce duce la aparitia rezistentei la antibioticele de prima linie (cele mai eficiente in tratarea bolii).

Astfel de mutatii apar in special la pacienti cu un nivel educational precar, consumatori de droguri, bolnavi de SIDA, persoane fara adapost etc. La aceasta categorie de bolnavi, tratamentul este de lunga durata, cu efecte adverse mai multe si un succes terapeutic mult mai mic (aproximativ 20 la suta) decat la tuberculoza chimiosensibila (succes terapeutic de 100 la suta in absenta altor boli grave asociate sau a efectelor adverse majore), a mai afirmat Ioana-Ruxandra Stefanescu, conform Mediafax.

Marti, 24 martie, este Ziua mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, care marcheaza momentul din 1882 cand Robert Koch a descoperit Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacteria responsabila de aparitia tuberculozei.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.